Když došlo k oficiálnímu odhalení projektu Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake, někteří se začali ptát, zda něco takového tvůrci ze studia Aspyr stačí. Historicky se koneckonců věnovali především portu již vydaných her na další platformy a originální Star Wars: Knights of the Old Republic od BioWare lze bez nejmenších pochyb označit za nesmrtelnou klasiku, jejíž předělávku budou fanoušci velmi ostře sledovat. Byli tu i tací, kteří předpokládali, že dříve či později musí někdo Aspyru podat pomocnou ruku, a ti měli zjevně pravdu.

Není to tak dávno, co Aspyr koupil studio Beamdog, nicméně dosud nebylo oficiálně potvrzeno, že bude Beamdog pracovat právě na remaku Knights of the Old Republic. S jistotou se ale jeho vývoje účastní Saber Interactive, což oznámil Matthew Karch z Embracer Group během nejnovější zprávy pro investory. Embracer Group přitom vlastní jak Aspyr, tak Saber Interactive, proto zapojení amerického studia s pobočkami ve Švédsku, Španělsku, Portugalsku, Bělorusku a Rusku do vzniku předělávky Knights of the Old Republic rozhodně dává smysl.

I Saber Interactive lze považovat za studio, které se zabývá především portováním již vydaných her na různé platformy, v jeho portfoliu ale najdeme požehnané množství titulů. Zaklínač 3: Divoký hon a Kingdom Come: Deliverance pro Switch, remaster trilogie Crysis, Quake Champions, Halo: The Master Chief Collection na PC, MudRunner Mobile, SnowRunner, TimeShift, Evil Dead: The Game, to všechno a mnohem víc má na triku právě Saber Interactive. Studio dokonce jeden čas pracovalo na očekávaném next-gen upgradu Zaklínače 3, nedávno byl však jeho vývoj přesunut přímo do studia CD Projekt RED, prý proto, že upgrade měla na starosti ruská pobočka Saberu.

Karch zároveň označil Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake za masivní produkt, přičemž v Aspyru se podle jeho slov maximálně snaží o vytvoření co nejlepší hry. Obavy spojené s tím, zda zrovna Aspyr na něco takového stačí, byly ale podle všeho oprávněné. „Když jsme zakoupili Aspyr, od začátku jsme věděli, že bude potřebovat naši pomoc,” řekl Matthew Karch. Podle něj má Saber Interactive značné množství zkušeností s tvorbou takových typů herních produktů, jelikož ale musí tvůrci zcela předělat celou hru, je nutné velké množství úsilí a času. Přesto se více o projektu máme dozvědět v následujících několika měsících. Možná během Summer Game Festu?

Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake zatím nemá stanovené datum vydání, aktuálně je ale ve vývoji ve verzi pro PC a PlayStation 5. Konzolová exkluzivita pro PS5 je v tomto případě pouze časová, bohužel stále nevíme, na jaké období se vztahuje.