Dlouhé čekání na odhalení vzhledu PlayStationu 5 s dalšími detaily a přehlídkou prvních her si krátíme různými spekulacemi. Dnes pro vás máme dvě neoficiální informace. Streamer a dlouholetý člen komunity bojových her se jménem Maximillian Dood hovořil na Twitchi o hrách, které vyjdou současně s konzolí.

Dood prohlásil, že půjde o zatraceně velký line-up startovních titulů. Na těchto hrách dělá Sony už dlouhou dobu a sám již několik let od svých přátel z průmyslu slýchává o tom, že Sony si hry šetří na PS5. To jde ruku v ruce se skutečností. Když si vezmeme, tak Sony už řadu let neoznámila velký titul, The Last of Us Part II bylo odhaleno již na konci roku 2016 a Ghost of Tsushima o rok později. Během vydání PS5 to tak budou tři roky, co Sony neodhalila nový titul. To je dost dlouhý čas na to, aby početný zástup first-party studií připravil nějaké zajímavé tituly. Navíc výše zmíněná dvojice titulů jsou dle všeho poslední exkluzivity pro PS4.

Oficiálně víme, že Bluepoint Games (autoři remaku Shadow of the Colossus) pracují na nějakém záhadném remaku/remasteru. Má jít o hodně známou značku, která je roky neaktivní – přál bych si trilogii Resistance, ale podle nejnovějších pověstí to je prý remaster/remake trilogie Jak and Daxter z éry PS2. Tento projekt vyjde současně s PS5. A kromě něho má stejné studio pracovat ještě na Legacy of Kain pro PS5. Dříve se spekulovalo o návratu Demon's Souls.

Pak tu máme Guerrilla Games, kteří by se měli věnovat pokračování Horizon: Zero Dawn (pracovní nabídky zmiňovaly i nějaký multiplayerový projekt), zatímco v Santa Monice si jistě dávají záležet na novém God of War. Spekulace z poslední doby zase mluví o měkkém restartu Silent Hill od Japan Studio.

Přečtěte si také: Technologické demo Unreal Enginu 5 předvedeno na PS5

Pak tu máme Bend Studio (Days Gone), ForwardWorks, Insomniac Games (Spider-Man), London Studio, Media Molecule (Dreams), Pixelopus, Polyphony Digital (Gran Turismo), San Diego Studio, Sucker Punch Productions a Naughty Dog (mj. Uncharted). Většina těchto studií má početné týmy, které zvládají pracovat na dvou různých projektech. V Naughty Dog už mají The Last of Us Part II hotové a nyní se věnují multiplayeru, ale někteří členové mohou vymýšlet něco nového. To samé u Sucker Punch Productions, kteří nám v červenci naservírují samurajskou akci Ghost of Tsushima.

Sony má tedy kapacity na to, aby na launch PS5 překvapila a vydala ne jednu, ale více zajímavých exkluzivit. Osobně si ale myslím, že se dočkáme maximálně třech her. Viděl bych to na nové Gran Turismo, nějakou akční adventuru a něco pro mladší hráče, k čemuž by ten Jak and Daxter seděl, případně Ratchet and Clank. Tím by Sony měla od každého něco a PS5 by byla hned atraktivní. Co byste rádi vy?

Přečtěte si také: Končí éra DualShocku, přichází DualSense - nový ovladač PlayStation 5

Každopádně, Sony má takto předejít chybě u PS4, kdy vyšla konzole bez pořádných her.

V úvodu článku jsem vám slíbil ještě jednu spekulaci. Ta potvrzuje dřívější zvěsti, že se prezentace PlayStationu 5 bude konat začátkem června. Nyní to samé tvrdí známý insider Tidus. Od svých zdrojů měl slyšet, že tento týden má Sony oznámit datum prezentace, která se bude konat 7-10 dnů po oznámení. Druhým dechem ale dodává, že globální pandemie Covid-19 mohla plány japonské společnosti změnit. Tak uvidíme.