VŠE JE JINAK, NFT ve hře Stalker 2 nakonec nebude. Více jsme napsali zde.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Jak se zdá, problematika NFT se videohrám opravdu nevyhne. Není to tak dávno, co Ubisoft představil platformu Quartz pro správu digitálních herních předmětů založených na technologii blockchainu, a brzy se začali se zájmem o tuto technologii ozývat další tvůrci, například nechvalně proslulý designér Peter Molyneux. Nyní se však přidává studio, od kterého by to ale mnozí nejspíš nečekali - GSC Game World.

Tvůrci očekávaného projektu S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl se spojili s NFT platformou DMarket a představili program S.T.A.L.K.E.R. Metaverse, který s využitím technologie blockchainu nabídne komunitě možnost vlastnit kus chystané hry. Třeba NPC. Součástí celé iniciativy je totiž nabídka, která láká na možnost stát se vůbec prvními metalidmi (metahumans), a to ve formě NPC ve hře, vyobrazených ve velmi vysoké kvalitě. Tak to alespoň popisuje server The Verge, který o této novince informoval, i když samotné označení metahuman evokuje tak maximálně další módní slůvko, které ve skutečnosti neznamená vůbec nic. Nebo alespoň vůbec nic opravdu nového.

Ti, kteří se budou chtít stát prostřednictvím NFT nehráčskou postavou v novém Stalkerovi, se budou muset zúčastnit aukce, jež proběhne v průběhu ledna/januára příštího roku. Související NFT bude možné po omezenou dobu odkoupit a dál prodávat, přičemž jejich držitelé, kteří by měli být maximálně tři, se budou muset dostavit přímo do studia GSC Game World, aby je vývojáři mohli naskenovat pro použití v samotné hře.

Dle dostupných informací vlastníky NFT jakožto NPC uvidí všichni hráči jak v singleplayeru, tak v multiplayeru, který bude zdarma přidán po vydání a který dle informací v nejnovějším čísle magazínu PC Gamer nabídne klasický Deathmatch i Team Deathmatch. Teoreticky může jít o NPC barmana, spolubojovníka, ale i nepřítele. S.T.A.L.K.E.R. Metaverse pak hodlá nabídnout i jiné způsoby využití NFT, ale ty dosud nebyly přiblíženy.

Přestože vývojáři trvají na tom, že S.T.A.L.K.E.R. 2 není hra postavená na blockchainu a že S.T.A.L.K.E.R. Metaverse nijak neovlivní hratelnost a nikomu nenabídne výhodu při hraní, dle očekávání se tento krok setkal s velmi negativními ohlasy fanoušků. Nejen oficiální server série S.T.A.L.K.E.R. na Discordu se ještě dlouho po oznámení každou sekundu plnil nespokojenými názory hráčů, kteří nesouhlasí s využitím NFT hned z několika důvodů.

Samotná technologie blockchainu má nyní dost špatnou pověst hlavně proto, že je stále relativně nová, tudíž vystavená velkému riziku různých druhů podvodů, a mnohá řešení jsou kvůli nadměrné spotřebě energie škodlivá pro životní prostředí. V kombinaci s videohrami se pak nabízí také obavy z nových forem mikrotransakcí (čtěte nových způsobů, jak z hráčů vytřískat další peníze). Pak je tu také fakt, že když pomineme možnost NFT prodat dál, v principu není možnost fanoušků stát se tváří NPC ve hře žádná novinka. V minulosti šlo kupříkladu o relativně běžnou odměnu v rámci crowdfundingových kampaní celé řady her. A šlo to i bez nových technologií, o jejichž praktičnosti, bezpečnosti a smysluplnosti se stále čile a ostře diskutuje.

Bude určitě zajímavé sledovat, jak GSC Game World na vlnu nevole zareaguje. Nemusí jít totiž jen o davy naštvaných fanoušků, z nichž mnozí vyhrožují zrušením předobjednávky nebo úplným bojkotem hry. Nezapomínejme na to, že studio Valve aktuálně neumožňuje prodej her obsahujících technologii blockchainu na Steamu. A Steam má být pro druhého Stalkera jedna z nejdůležitějších platforem, možná vůbec nejdůležitější s ohledem na to, jak je klient od Valve v komunitě série S.T.A.L.K.E.R. oblíbený. Tak schválně, kdo zařadí zpátečku jako první.

Prozatím vývojáři slibují, že půjde o čistě volitelnou součást hry a že dojde i na akce, během nichž bude možné získat NFT spojené s druhým Stalkerem zdarma, ale jak se zdá, škoda už byla napáchána. Studio GSC Game World si vždy rádo hrálo s novými technologiemi, tentokrát se ale nabízí otázka, zda má tuto vlnu negativní publicity zapotřebí. Zatímco třeba popularita Petera Molyneuxe a jeho studia 22cans je dlouhodobě na bodu mrazu, takže mu nejspíš koketování s NFT už nemůže více ublížit, S.T.A.L.K.E.R. 2 byl dosud vnímán v dost pozitivním a nadějném světle. Což se nyní může velmi rychle změnit.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl vychází 28. dubna/apríla 2022 ve verzi pro PC (Steam, Epic Games Store) a Xbox Series X|S. Hra bude dostupná s českými titulky na všech platformách.