Včerejšek byl pro fanoušky série S.T.A.L.K.E.R. svátkem, jelikož jsme se dočkali prvních skutečných záběrů z hraní plnohodnotného pokračování série. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl se nám ukázal ve velmi dobré a pro veterány povědomé formě, která lákala na vše možné od házení šroubů a hledání artefaktů přes kontakt se známými mutanty až po poklidné posezení u ohně. Ještě v průběhu večera pak byly oficiálně spuštěny předobjednávky, díky nimž víme, jaké edice hry nás čekají.

Na poli digitální distribuce je situace jednodušší. Na Steamu i Epic Games Store bude na výběr ze tří edic, z nichž každá nabídne v případě, že ji zakoupíte na Steamu, exkluzivní obsah ve formě dynamického pozadí, animovaného avatara a animovaného rámečku avatara pro váš Steam profil. Standardní edice, dostupná za cenu 59,99€, pak kromě tohoto bonusu nabídne jen samotnou hru, zatímco Deluxe edice za 79,99€ obsahuje ještě bonusový kostým, tři skiny zbraní, jeden quest navíc, soundtrack, digitální artbook a dva kostýmy a tři skiny zbraní pro multiplayer.

Přečtěte si také: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl láká na posezení u ohně

Ano, stejně jako v případě předešlých her ze série nás ve druhém díle čeká multiplayer, jen zatím nevíme, jakou bude mít podobu. Bylo však potvrzeno, že nebude k dispozici hned při vydání Stalkera 2, tudíž dorazí nedlouho poté a samozřejmě zdarma.

Trojici digitálních edic druhého Stalkera pak uzavírá Ultimate edice v ceně 109,99€, která obsahuje vše, co Deluxe, s tím rozdílem, že bonusové kostýmy pro multiplayer budou tři a skinů zbraní sedm. Největším lákadlem této edice je však zahrnutí dodatečného obsahu, včetně dvou příběhových expanzí. Jinými slovy, po vydání hry dojde na dvě placená rozšíření, která budou k dispozici v Ultimate edici, v Season Passu a snad je bude možné koupit i zvlášť. I v tomto případě si však budeme muset na detaily ještě počkat.

V případě krabicových verzí se pak tvůrci skutečně vyřádili. Standardní edice má kupříkladu kromě samotné hry obsahovat steelbook, stejně jako dopis od vývojářů ze studia GSC Game World, sadu samolepek a průkaz do Zóny. Bonus za předobjednávku, který dostanete i za předobjednávku některé z digitálních edic, pak zahrnuje skin pro zbraň a kostým Early Bird, stejně pojmenovaný odznak do multiplayeru a balíček Extended Campfire Content. Ten slibuje několik nových melodií hraných na kytaru a příběhů, které mohou hráči slyšet při hraní, konkrétně u ohniště.

V prodeji bude také limitovaná edice, která nabídne vše, co ta standardní, plus klíčenku, mapu Zóny, plakát, psí známky a nášivky s logy frakcí. Ty potvrzují, že kromě samotářů, Svobody a Povinnosti se ve Stalkerovi 2 vrátí také frakce Monolith. Kdyby vám každopádně tohle všechno nestačilo, měli byste se poohlédnout po sběratelské edici, nabízející ještě tištěný artbook, sošku stalkera s artefaktem v ruce a veškerý obsah digitální Deluxe edice.

To ale stále není všechno. Absolutním vrcholem fyzických edic Stalkera 2 je Ultimate edice. V ní najdeme veškerý obsah digitální Ultimate edice, zatímco fyzické bonusy nabízí vše ze sběratelské edice a navrch ještě batoh a lampičku, která má podobu schránky na artefakty. V případě této edice pak vývojáři přímo zmiňují zahrnutí Season Passu, jenž zajistí přístup ke dvěma dodatečným příběhovým expanzím a všem DLC.

Samozřejmě je třeba počítat s tím, že všechny fyzické edice nemusí být běžně k dostání v našich končinách. Na oficiálním webu tvůrců budou s největší pravděpodobností v prodeji všechny čtyři, a to již za několik dnů, do ČR a na Slovensko se ale pravděpodobně dostanou jen některé edice. Jednotlivé edice mají být nicméně k dostání ve verzi pro PC i Xbox Series X|S, v krabičce na PC bude vždy klíč na Steam a rozhodně bude celkově z čeho vybírat, což logicky nemusí být pro každého úplně dobrá zpráva.

Kupříkladu quest určený jen pro dražší edice hry si tvůrci rozhodně mohli odpustit, na druhou stranu další bonusový obsah se zdá být pouze kosmetický, placený dodatečný obsah je v dnešní době standard a třeba steelbook v každé krabici se hrou jistě potěší. V tomto směru mimochodem vývojáři opět navazují na staré časy. Základní krabicové verze her S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky a S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat byly také docela bohaté. V krabičce Clear Sky bylo možné narazit na samolepky, CD se soundtrackem a mapu Zóny, zatímco dosud poslední hra ze série u nás nabídla kromě mapy Zóny ještě sadu pohlednic.

Z hlediska lokalizace nás bohužel návaznost na staré časy zjevně nečeká. Jinými slovy, na jakoukoliv formu české lokalizace bude třeba pro tuto chvíli zapomenout. Původní hra s podtitulem Shadow of Chernobyl i Clear Sky se v krabicové verzi chlubí českým dabingem, zatímco Call of Pripyat vyslali tvůrci do světa alespoň s českými titulky. Čeština však v seznamu jazykových verzí na oficiálním webu hry i na Steamu chybí.

Na Steamu pak najdeme nejen možnost zakoupit tři různé edice, ale také několik nových informací. Nově jsme se tak dozvěděli, že Zóna ve hře S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl má rozlohu 64 kilometrů čtverečních. V tomto prostředí se setkáme mimo jiné s hrozivými mutanty, kteří slibují různé modely chování. Každý mutant se může objevit v jiném podtypu, díky čemuž bude chování nepřátel ještě méně předvídatelné. V některých regionech dokonce bude možné narazit na hnízda a různé druhy mutantů lovících ve velkých skupinách. Z předešlých her se pak vrací prvky přežití, takže při průchodu Zónou bude třeba hlídat hlad, spánek, krvácení či důsledky ozáření. Počítá se také s dynamickým střídáním dne a noci a změnami počasí. Na úplný závěr tu máme ještě hardwarové požadavky PC verze.

Minimální požadavky:

  • OS: Windows 10
  • Procesor: AMD Ryzen 5 1600X / Intel Core i5-7600K
  • Paměť: 8 GB RAM
  • Grafická karta: AMD Radeon RX 580 8GB / NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
  • Pevný disk: 150 GB volného místa (doporučuje se SSD)

Doporučené požadavky:

  • OS: Windows 10
  • Procesor: AMD Ryzen 7 3700X / Intel Core i7-9700K
  • Paměť: 16 GB RAM
  • Grafická karta: AMD Radeon RX 5700 XT 8GB / NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER 8GB / NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti 11GB
  • Pevný disk: 150 GB volného místa (doporučuje se SSD)

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl vychází 28. dubna/apríla 2022 ve verzi pro PC (Steam, Epic Games Store) a Xbox Series X|S. Již v den vydání bude hra součástí nabídky Game Passu.