V tuto chvíli už nejspíš žádný fanoušek série S.T.A.L.K.E.R. doopravdy nemohl věřit tomu, že se plnohodnotného pokračování s podtitulem Heart of Chernobyl dočkáme 28. dubna/apríla 2022, jak bylo dosud v plánu. Od loňského léta jsme neviděli žádné záběry z hraní a marketing celkově vázl, přičemž jsme se v posledních měsících dočkali prakticky jen několika nových screenshotů a konceptů, článku v magazínu PC Gamer, potvrzení využití enginu Unreal 5 a kontroverzní iniciativy spojené s NFT. Na tu nakonec po značně negativní odezvě komunity nedojde.

Když se k pocitu prakticky neexistujícího marketingu, který by asi měl zhruba 4 měsíce před vydáním hry vypadat jinak, před několika dny přidaly spekulace o odkladu, bylo prakticky vymalováno. A nyní je vše konečně oficiální. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl se odkládá o 7 měsíců, a to na 8. prosince/decembra 2022.

Studio GSC Game World věří, že těch 7 měsíců umožní tvůrcům naplnit jejich vizi a dosáhnout optimálního stavu hry. Jelikož je S.T.A.L.K.E.R. 2 dosud největším projektem studia, vyžaduje důkladné testování a ladění, přičemž vývojáři věří, že vývoj by měl trvat tak dlouho, jak je třeba, zvlášť v případě takto pojatého a rozsáhlého projektu.

Nesmíme přitom zapomínat, že studio GSC Game World bylo před několika lety uzavřeno a poté znovu obnoveno, tudíž se jedná o zcela jiný tým, než jaký měl na svědomí klasické tituly S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, Clear Sky a Call of Pripyat. V praxi je jediným dosavadním projektem aktuálního GSC Game World strategie Cossacks 3. Slova o dosud největším projektu studia jsou tedy pravdivá hned z několika úhlů pohledu. A i proto by nás nejnovější odklad opravdu neměl překvapovat, i když rozhodně zamrzí.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl nyní vychází 8. prosince/decembra 2022 ve verzi pro PC (Steam, Epic Games Store) a Xbox Series X|S. Hra bude dostupná s českými titulky na všech platformách.