Tak máme konečně jasno. Už nějakou dobu víme, že S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl využije Unreal Engine, který nahradí proprietární engine X-Ray, jenž poháněl všechny předešlé hry ze série. Vývojáři ze studia GSC Game World však dosud nechtěli prozradit, zda se spokojili s aktuální verzí enginu s pořadovým číslem 4. Ta je koneckonců na světě již nějaký ten pátek a na obzoru se pomalu rýsuje zbrusu nový Unreal Engine 5.

Nyní je ale všem dohadům konec. Skutečnost, že S.T.A.L.K.E.R. 2 bude nakonec pohánět Unreal 5, tvůrci oznámili na Twitteru v reakci na zprávu zaměřenou na nadcházející tituly, které využívají Unreal Engine 4. Ke svéráznému oznámení došlo také na Discordu: „S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl — jedna; S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky — dva; S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat — tři; S.T.A.L.K.E.R.: 2 Heart of Chernobyl — čtyři. Unreal Engine — pět.“

Oznámení doprovází také screenshot z aktuální verze Unreal Editoru, ukazující betonovou stěnu a pahýl stromu. Můžeme si tak všimnout pozoruhodné míry detailů, která znovu naznačuje, že po grafické stránce se nenechá S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl nijak zahanbit.

Dnes jsme se také dočkali oznámení, že distribuci krabicových verzí hry má na starosti společnost Koch Media, což mimo jiné znamená, že na našem trhu se o Stalkera 2 postarají společnosti Comgad a Playman. Odpověď na otázku, zda dojde na českou lokalizaci, nám bohužel tato informace prozatím neposkytuje. V případě vidiny překladu hry bude nepochybně nadále hrát roli celá řada faktorů, takže musíme dál čekat, přinejmenším jsme ale po dnešku definitivní odpovědi o něco blíže. Pro tuto chvíli stále platí, že přítomnost českých titulků nebyla dosud potvrzena, ale ani výslovně zamítnuta.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl vychází 28. dubna/apríla 2022 ve verzi pro PC (Steam, Epic Games Store) a Xbox Series X|S. Ve stejný den se hra objeví také v nabídce Game Passu.