Hráči PlayStationu 4 byli rozhořčeni, když zjistili, že z nové webové verze PlayStation Store zmizel seznam přání, který hojně využívali. V konzoli PlayStationu 5 bude PlayStation Store zabudován přímo do systému - u PS4 funguje jako samostatná aplikace. Informace byly pod embargem, ale to postupně končí a my se dozvídáme první detaily.

Integrace PlayStation Store do systému konzole nové generace znamená, že vše je velmi rychlé. Do obchodu se dostanete bez zbytečného načítání, a i vyhledávání má být velmi pohodlné.

Co je ale nyní důležité, tak je nový systém přání v konzoli. Do něj můžete přidat jakékoli hry nebo dodatečné balíčky, které vás zajímají. Průběžně budete dostávat aktualizace a oznámení. Jde například o upozornění na to, že se některá položka ve vašem seznamu začala prodávat, byla zlevněna nebo, že vyšlo nové DLC.

Seznam přání najdete v pravém horním rohu. Stačí kliknout na symbol srdce a uvidíte všechny hry, které jste si označili. Samotné hry přidáte tak, že v katalogu dané hry kliknete na srdíčko s nápisem Wishlist +.

Redaktoři PushSquare nejsou z nového designu PlayStation Store v PS5 moc nadšeni, ale po funkční stránce se má jednat o krok vpřed. Předplatné je lépe prezentováno a je mnohem snazší se k němu dostat a zjistit, co je nového. V záložce kolekce (Collections) najdete zase hry a obsah, na který Sony upozorňuje. Půjde o takovou menší reklamní plochu se zajímavými produkty, kupříkladu hrami ve slevě, a tipy na hraní.

Osobně mi z popisku a dostupných obrázků přijde, že integrovaný PS Store v PS5 je dost podobný nové webové verzi digitálního obchodu.

Zmíněný server ještě dodává, že PS Plus a PS Now mají v konzoli samostatné aplikace. V případě PlayStation Plus si můžete rychle a snadno prohlédnout nové bezplatné hry v předplatném a další výhody.

O PlayStation Store se rozpovídalo i německé GamePro. Podle nich je PS Store a PS Plus v PS5 rychlejší a lepší. Přechod do PS Store má být velmi rychlý. Čekání na načtení aplikace je pryč a vše je mnohem plynulejší a díky tomu má být příjemnější procházet nabídku her a dalšího obsahu. Nechybí pochopitelně PlayStation Plus Collection obsahující 20 titulů z PS4, které si díky předplatnému můžete bez dalších investic přidat do svého katalogu a hrát.

GamePro poukazuje i na nedostatky jako jsou rozsáhlejší filtry, například možnost vyhledat hru, kde je hlavní hrdinkou žena, případně procházet sektor anime. Na druhou stranu rodiče mohou objevit hry pro své ratolesti pomocí filtru Rodina, ovšem opět nelze filtrovat podle věkového doporučení. Nejlepší tak je využít vyhledávání a napsat přímo název hry.

PlayStation 5 vychází v Evropě již 19. 11. letošního roku. Systém bude v češtině.