Od dubna/apríla letošního roku je na Steamu dostupný prolog nevšední středověké parodie na Grand Theft Auto. Pokud vás gangsterská hra z izometrického pohledu zaujala, tak se už brzy můžete těšit na rozšířenější verzi. Ta počátkem roku 2021 zavítá do předběžného přístupu na Steamu.

V early access má Rustler zůstat pouhé tři měsíce – pokud vše půjde podle plánu, když ne, tak o něco déle. Vývojáři chtějí za pomoci hráčů vychytat zejména chyby a dokončit všechny funkce. Už v této fázi má jít ale o stabilní verzi. Z toho důvodu se po vydání plné verze nebude měnit ani cena.

Rustler je vytvořen po vzoru klasiky GTA 2. V této hře ale nebudete krást auta, nýbrž koně. Hrajete za antihrdinu. Jde o lupiče odhodlaného vyhrát Velký turnaj a s ním ruku princezny.

Dostupný prolog je pouze úvodem do hlavního příběhu - nabízí nezávislý krátký příběh se začátkem a koncem. V early access verzi máte čekat absurdní příběh, náročný boj, historické nepřesnosti, odkazy na popkulturu, rychlé koně a možnost hodit po někom koňský trus.

Jak jste si sami právě přečetli, Rustler je komická akce, ve které budete přepadávat lidi, stejně tak si můžete najmout v nedaleké vesnici své osobní „rádio“ ve formě barda. Ten bude hrát písničky podle toho, co se kolem vás zrovna děje. Menší ukázku vidíme v krátkém videu, kde dostane bard za vyučenou kvůli tomu, že vybízí lidi, aby dali groš Rustleru – narážka na Zaklínače. Barda budou moci uhodit i hráči a přimět ho hrát jinou skladbu. Na Kickstarteru hra vybrala přes 38 tisíc kanadských dolarů.

Ve smyšleném středověkém světě se můžete zaměřit na mise, případně je ignorovat a soustředit se na čistý, nekontrolovatelný vztek a rozpoutání chaosu v různých vesnicích a městech. V každém případě musíte být obezřetní. Stráže vás budou pronásledovat a čím více se jim vysmíváte, tím je méně pravděpodobné, že vás nechají jen tak zmizet. Pro obranu bude k dispozici široká škála zbraní, od jednoduchých větví po ostré kopí, těžké meče, kuše, a dokonce i výkaly.

„V Rustleru hrajete za Chlápka (Guye), jehož rodiče byli příliš líní, než aby mu dali vhodné jméno. Zažijete feudální nespravedlnost, lov čarodějnic a zúčastníte se Velkého turnaje. Seznámíte se se statečnými, leč neuvěřitelně hloupými rytíři. Dokončíte škálu vyšinutých misí a úkolů, nebo budete ignorovat zápletku a stanete se strůjcem chaosu ve vesnicích i městech. Cestujte pešky nebo ukradněte koně; bojujte s mečem nebo si vyberte luxusní automatickou kuši. Pokud se vám to zdá málo šílené, máte k dispozici svaté ruční granáty,“ lákají Jutsu Games na svou šílenou hru.