Nepoctivě se zvýhodňovat před ostatními hráči je nekalá praktika a nikdo by ji neměl provozovat. Vytvářet takové programy a vydělávat na jejich distribuci je ještě horší, a proto není divu, že se kvůli takovým činům mnohdy musí až k soudu. Proto počet takových kauz bude pravděpodobně rychle stoupat.

Ruský hacker Andrey Kirsanov čelí obvinění z vytváření a distribuce programu, který ve hře World of Tanks umožňoval hráčům bez jakékoliv snahy stoprocentní jistotu na zásah slabiny nepřátelských tanků a také botů, kteří sami dokázali odehrát celý zápas, bez zásahu člověka.

Společnost Wargaming se nyní soudí s tímto občanem města Jekatěrinburg. Odhadované ztráty na zisku jsou v hodnotě 9 000 000 amerických dolarů. Autor byl již jednou shledán vinným za distribuci malwaru na jaře roku 2021, ale poté změnil svou výpověď a popřel, že by se dopustil nelegální aktivity. Soud nyní přezkoumává všechny důkazy a výslechy svědků.

Pokud bude Kirsanov shledán vinným, tak bude muset odškodnit společnost Wargaming a navíc mu bude hrozit 5 let ve vazbě.

Z důvodu rostoucího počtu podvádějících hráčů herní studia a vývojáři nestíhají vytvářet a aktualizovat své systémy proti cheatování. Společnosti se proto obracejí na státní zřízení kvůli občanům, kteří používají nebo dokonce vytvářejí a distribuují podvodný software.

Existují už případy z Číny a Jižní Koreje, kde tvůrci hacků a cheatů byli uvězněni na pár měsíců nebo dokonce i na patnáct let. Toto je pro Rusko první případ takového charakteru a možná, pokud bude Kirsanov shledán vinným, se přidá mezi tyto země.

Herní studio vytvořilo i analýzu, která mapuje škody způsobené uživateli, kteří používali boty, kteří vydělávali v bitvách herní měnu, a zahrnula do analýzy i hráče, kteří z tohoto důvodu přestali World of Tanks hrát.

Zástupce společnosti Wargaming, Nikita Kuznetsov, řekl: „U soudu budeme požadovat, aby naše analýza byla uznána jako předmět sporu. Vytváření a prodávání softwaru, který porušuje pravidla hry a její interní ekonomické mechaniky, je to samé jako podvod nebo krádež. Dle našeho názoru by tyto činy měly být zahrnuty do právní oblasti a měly by být taktéž ošetřené zákonem“.