Hráli jste někdy nějakou hru bez toho, abyste si ji zakoupili? Nebo si takto stáhli film? V Rusku přesně tohle chtějí povolit a podpořit. Platit to bude však jen a pouze na software těch, kteří podpořili sankce

Rusko si připravilo odpověď na sankce, se kterými se aktuálně potýká. Povolí svým občanům používat programy, hrát hry a stahovat si filmy/seriály.

Prioritní plán pro zajištění rozvoje ruské ekonomiky za podmínek vnějších sankcí,” přednesl ve vládě ruský ministr ekonomického rozvoje. Pokud ho Rusko přijme, vlastníci patentů a ochranných známek budou zcela jistě jednat proti.

Zrušení povinnosti používaní softwaru v Ruské federaci, jejíž vlastníci jsou původem ze zemí podporující sankce,” zní v plánu.

Jelikož nemálo společností zrušilo nebo pozastavilo prodej produktů a poskytování služeb v Rusku, chtějí touto úpravou zákona podpořit společnosti a podniky, které jsou závislé na softwaru ze zahraničí. 

Tento velký krok se určitě dotkne i počítačových her a filmů, které jsou k tomuto zákonu také vázány. Společností, které se rozhodly zrušit prodej her, není málo. Třeba Sony se rozhodla pozastavit zásilky hardwaru do Ruska a nevydala Gran Turismo 7. Obchod PlayStation Store byl také pozastaven. Firmy Nintendo, EA a Microsoft zrušily své prodeje a služby v Rusku taktéž.

Jsou to také filmové společnosti, které zrušily filmové premiéry v Ruské federaci. Týká se to filmů jako jsou Batman od Warner Bros., Proměna od Disney/Pixar a Morbius od Sony Pictures. Netflix se zapojil také a svou streamingovou službu v Rusku vypnul.

Podle některých ruských médií, jako je Rossijskaja Gazeta nebo City A.M., se zdá, že již platí, že společnosti nejsou povinny platit držitelům patentů za používání duševního vlastnictví ze zemí, které zavedly sankce.