Sony má problém. Rumunský úřad pro hospodářskou soutěž (RCC) vyšetřuje japonskou společnost. Má podezření, že PlayStation zneužívá dominantní postavení na videoherním trhu. Předmětem antimonopolního šetření je výhradní prodej digitálních verzí her prostřednictvím PlayStation Store.

Úřadu také vadí, že Sony neumožňuje prodávat klíče k aktivaci her nezávislým obchodům. Tyto praktiky mají dle Rumunska omezovat možnost nákupu her pro PlayStation, což vede k vyšším cenám her pro tyto konzole.

Úředníci z RCC dokonce provedli inspekce v evropské centrále Sony s cílem získat informace a důkazy. Nevíme, kolikrát a kdy se tak stalo. Nicméně se zdá, že z toho úředníci vyvodili, že může jít o protisoutěžní praktiky, které mohou poškozovat přibližně 1,3 milionu hráčů a 127 vývojářských studií v Rumunsku.

V současné době nevíme, zda a kdy bude případ předán soudu. Větší smysl dává druhý problém. Pokud se v Rumunsku odhodlají, tak by časem mohly mít problém všechny platformy nabízející digitální verze her; od obchodu Xboxu a Nintenda přes Steam až po Epic Games Store.

Zatím RCC ale netvrdí, že je Sony vina. Připomeňme, že minulý rok jsme podobná obvinění Sony slyšeli od amerických představitelů, ale soudce tehdy žalobu zamítl.