Virtuální realita se v dnešní době stává stále přístupnější pro běžného uživatele, a díky tomu rychle roste i její oblíbenost. Není tedy divu, že se kromě zaměření na zrakové smysly, dočkáváme i nových prostředků, jak tento zážitek ještě umocnit. Novinkou od firmy Teslasuit, která stojí i za vývojem obleku pro virtuální realitu, jsou nové rukavice s haptickou odezvou. Ty kromě přenesení pohybu vašich rukou do virtuálního světa zvládnou měřit vaši tepovou frekvenci, sledovat emoční stav, ale hlavně cítit objekty přímo na vaší pokožce.

„Rukavice Teslasuit", jak se nazývají, kombinují několik různých technologií pro detekci pohybů rukou a prstů a poskytují různé typy zpětné vazby pro simulaci pocitu dotyku. Každý prst je například vybaven hmatovým displejem 3x3, který umožňuje uživatelům přirozeně cítit virtuální textury.

Tyto senzory pracují ve spojení se zachycením pohybu a sílou zpětné vazby, které dohromady nabízejí prostorové, odporové a vibrační efekty.

Rukavice nejsou navrženy primárně pro hraní her, ale na robotické systémy dálkového ovládání a na lékařskou rehabilitaci. To ovšem neznamená, že se jich v budoucnu nedočkáme právě i v našem odvětví.

Pro obyčejného uživatele jsou tedy rukavice zatím jen pěkným snem, ale věřme tomu, že je to opravdu jen otázkou času, než si budeme moci vychutnat i takovou technologii u nás doma.