Není žádnou novinkou, že se na konzole nové generace chystá Grand Theft Auto 5: Expanded and Enhanced, což není nic jiného, než vylepšená verze starého dobrého GTA 5. Nejnovější trailer na tuto verzi hry se ukázal na PlayStation Showcase, kde bylo zároveň odhaleno nové datum vydání, které je naplánováno až na březen 2022.

Fanoušci série s trailerem nejsou moc spokojeni. Trailer na YouTube má neuvěřitelnou kupu disliků a komentáře pod ním jsou plné naštvaných fanoušků. Ono se není čemu divit, jelikož po grafické stránce hra vypadá téměř nerozeznatelně od své předešlé verze. Navíc je vše ještě umocněno touhou po novém díle. Přeci jen někteří hráči strávili v GTA 5 už osm dlouhých let, takže by rozhodně ocenili přechod na nový díl.

Teď přichází další rána pod pás, uživatel stránky Reddit vystupující pod přezdívkou Darth_Daver123 zveřejnil příspěvek, ve kterém porovnává scénu z Expanded a Enhanced verze s tou z originální hry. Můžeme tak vidět scénu, kde máme Michaela a za ním je plakát se spoře oděnou ženou. Právě tento plakát v Expanded a Enhanced verzi hry chybí.

Nabízí se tak otázka, proč se Rockstar rozhodl plakát odstranit? Mezi fanoušky se objevují hned dvě možná vysvětlení. Jedním z nich je, že se Rockstar chtěl vyhnout varování ze strany YouTube, jelikož ten nedovoluje nahrávat sexuální kontent, a scéna tak byla upravena pouze pro účely traileru. Tím druhým a asi i více pravděpodobným je to, že Rockstar scénu prostě upravil tak, aby byla méně nevhodná.

Pokud tomu tak opravdu je a Rockstar se rozhodl cenzurovat vlastní hru, která je navíc známá pro svůj explicitní obsah, nejedná se o moc dobrou zprávu. Je ale dost možné, že Rockstar chce svou hru tak, aby nehrozilo její zakázaní v některých zemích. Přeci jen některé jeho hry, jako například Bully či GTA: San Andreas, byly v minulosti v některých zemích zakázány či cenzurovány.

Můžeme jen doufat, že se nejedná o předzvěst nějaké větší cenzury a jednalo se o pouze jednorázovou událost. Grand Theft Auto 5: Enhanced and Expanded vychází v březnu 2022 na PlayStation 5 a Xbox Series X/S.