Společnost Epic Games shrnula rok 2020 své digitální platformy v přehledné infografice. Z té se dozvídáme, jak se dařilo Epic Games Store v minulém roce. Navzdory všeobecně negativním komentářům se obchodu daří zvětšovat svou uživatelskou základnu a jeho představitelé mluví o neuvěřitelném roce.

Epic Games Store měl do konce minulého roku více než 160 milionů uživatelů. Počet aktivních uživatelů denně se zvýšil o 192 procent na 31,3 milionu. Vrcholem bylo 13 milionů současně přihlášených hráčů (Steam má 24,8 milionu), zatímco o rok dříve to bylo 7 milionů. Měsíční počet aktivních uživatelů v prosinci/decembri vzrost z 32 milionů na 56 milionů (Steam hlásí 120 milionů aktivních uživatelů měsíčně).

Přečtěte si také: Steam má za sebou úžasný rok. Hráči nahráli 31 miliard hodin

Nárůst hráčů vedl také ke zvýšení doby nákupu a hraní her. Hráči v rámci Epic Games Store nahráli 5,70 miliardy hodin, což je o 70 procent více než před rokem (3,35 miliardy hodin). Dohromady utratili více než 700 milionů dolarů - hry od partnerů tvoří 37 procent, tedy 265 milionů dolarů.

Epic Games Store se v roce 2020 rozrostl ze 190 her na 471 her. K dispozici bylo 103 bezplatných her, které jistě přispěly k výše prezentovaným statistikám. Epic hodlá v nastoleném trendu pokračovat a v roce 2021 chce rozšiřovat katalog novými tituly a nabízet další bezplatné hry - lze očekávat také exkluzivity. Jen v roce 2020 bylo takto darováno 103 her (s 749 miliony aktivacemi) a hodnotu měly 2407 dolarů. Tyto tituly mají průměrné hodnocení 77 procent na OpenCritic.

Jen pro představu, Star Wars: Battlefront 2 si na Epic Games Store zdarma vyzvedlo 19 milionů lidí. Tento týden obchod rozdává Dandara: Trials of Fear Edition. Hra bude dostupná až do příštího čtvrtka, kdy ji vystřídá For The King.

Nejpopulárnějšími hrami v Epic Games Store za rok 2020 jsou: Assassin's Creed Valhalla, Satisfactory v předběžném přístupu, Fortnite, SnowRunner, Godfall, Borderlands 3, Rocket League, Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2, Grand Theft Auto V a Rogue Company.

„Chtěli bychom poděkovat všem našim partnerům, kteří nám za poslední rok pomohli přinést radost tolika hráčům po celém světě. Přizpůsobit se neustále se měnícím výzvám není snadné a jsme vděčni za komunitu vývojářů, vydavatelů, hráčů a tvůrců,“ dodává tisková zpráva.

Epic se snaží svou platformu postupně vylepšovat. V předešlých měsících přidal modifikace, filtry, upravil design, zahrnul recenze z OpenCritic, automatické refundy, 19 nových měn, platby přes operátora nebo offline připojení.

Více v infografice na webu Epic Games Store.