V Rockstar Games se rozhodli, že věnují pět procent z příjmů in-game nákupů ve hrách GTA Online a Red Dead Online na podporu komunity a podniků zasažených koronavirem. Akce platí od 1. 4. do konce května/máje letošního roku.

Peníze půjdou komunitám a podnikům v regionech a zemích, kde má Rockstar Games svá studia, tedy Velká Británie, Severní Amerika a Indie. V prohlášení firma píše, že podpoří také některé organizace, které jsou v terénu a pomáhají.

Hráči tah oblíbeného studia kritizují a někteří mluví o hanebném kroku s cílem vydělat další peníze. Jinými slovy, hráči si myslí, že Rockstar využívá globální pandemii koronaviru, aby motivoval hráče k utrácení dalších peněz v multiplayerovu her Grand Theft Auto V a Red Dead Redemption 2.

Jak všichni dobře víme, hry GTA Online a Red Dead Online vydělávají miliony dolarů. Samotné GTA V prodalo více než 120 milionů kopií a Red Dead Redemption 2 má více než 29 milionů prodaných kopií. Společnost SuperData odhaduje, že od roku 2013 do roku 2017 vydělalo GTA 5 neuvěřitelných 1,092 miliardy dolarů. 78 procent tržeb má údajně pocházet z mikrotransakcí v GTA Online.

Negativní komentáře se objevují po celém internetu. „V zásadě nám říkáte, abychom vám dali své peníze a vy věnujete malou částku na charitu. Mělo to být alespoň 50 procent. Já raději své peníze daruji charitě,“ uvedl jeden z nespokojených hráčů. „Měli byste věnovat 100 procent všech svých zisků na pomoc, alespoň za duben. Nemyslím si, že by vás to poškodilo,“ přidal se další. „5 procent je ubohé. Jde jen o nástroj, jak přimět lidi, aby ve vašich hrách utratili více peněz a vy vydělali další miliony.“

Je pravda, že iniciativa Rockstaru působí divně, když si vezmeme, že polský CD Projekt RED, který vytvořil trilogii Zaklínače a nyní dodělává Cyberpunk 2077, věnoval 950 tisíc dolarů. Intel se zase zavázal k částce až 6 milionů dolarů, aby pomohl místním komunitám, zatímco Razer na některých svých výrobních linkách vyrábí nedostatkové masky.