Už ve čtvrtek vychází Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition, která přináší remasterované díly GTA 3, GTA: San Andreas a GTA: Vice City na moderní platformy. Navzdory tomu jsme viděli pouze jeden minutový trailer porovnávající vizuál původních a nových verzí. Další gameplay záběry jsme zatím neviděli, místo nich Rockstar aktualizoval oficiální stránku a přidal obrázky k jednotlivým platformám.

Jak se zdá, nejhůře je na tom verze pro Nintendo Switch. Vzhledem k nižšímu výpočetnímu výkonu se majitelé Switche budou muset obejít bez řady grafických efektů. Na druhou stranu hry využijí gyroskop k míření, stejně tak dotykový displej pro úpravu zoomu kamery a výběru v menu.

Obrázky z verze pro Nintendo Switch

Ani na PC a konzolích PlayStation a Xbox nemůžeme počítat s moderním grafickým kabátkem. Jde skutečně o remastery, které mají vyšší rozlišení, vylepšené nasvícení, detailnější modely postav, prostředí a zbraní, nové textury budov a silnic nebo vylepšená vozidla. Do celkové atmosféry promlouvá také zvětšená vzdálenost vykreslování.

OBRÁZKY Z VERZE PRO PS4

Co se herní stránky týče, Rockstar láká na ovládání ve stylu GTA 5, vylepšené míření a zaměřování s vylepšenými ovládacími prvky pro řízení, aktualizované kolečko pro výběr zbraní a rádiových stanic, aktualizované mini-mapy s vylepšenou navigací, které hráčům umožní nastavit body trasy, a možnost okamžitě restartovat neúspěšnou misi.

OBRÁZKY Z VERZE PRO KONZOLE XBOX

Hráči poukazují na nedostatky remasterů, vadí jim především podivné animace, a ještě horší obličeje.

PC verze se pochlubí podporou Nvidia DLSS a AMD FidelityFX Super Resolution (FSR). Pro hraní na počítači budete potřebovat alespoň operační systém Windows 10 64-bit, procesor Intel Core i5-2700K / AMD FX-6300, 8 GB RAM, grafickou kartu Nvidia GeForce GTX 760 2 GB / AMD Radeon R9 280 3 GB a 45 GB volného místa na disku. Ano, GTA trilogie je náročnější, než je Grand Theft Auto 5, kterému stačí méně výkonný procesor, slabší grafická karta a pouze 4 GB RAM.

OBRÁZKY Z VERZE PRO PS5

Tři ikonická města, tři velké příběhy. Zahrajte si klasické hry z trilogie Grand Theft Auto, které definovaly celý herní žánr: Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto: Vice City a Grand Theft Auto: San Andreas. Hry byly přepracovány pro novou generaci a obsahují řadu vylepšení včetně nového nasvícení a prostředí, textur ve vysokém rozlišení, zvětšené vzdálenosti vykreslování, ovládání a míření ve stylu GTA 5 a mnoho dalšího.“

Pojďme se podívat ještě na srovnání mezi remasterovanými a původními verzemi. Obrázky dokládají vše, co bylo napsáno výše.

Grand Theft Auto 3– Vše začíná v Liberty City. Můžete jít, kam chcete, a dělat, co chcete. Pokud máte dost odvahy, vstupte do srdce zločineckého světa.

Grand Theft Auto: Vice City– Vítejte v 80. letech a prožijte příběh Tommyho Vercettiho, zrady a pomsty v neonovém tropickém Vice City plném lesku, které čeká jen na to, až si v něm uděláte pořádek.

Grand Theft Auto: San Andreas– Píšou se 90. léta a když se Carl „CJ“ Johnson vrací domů, dvojice zkorumpovaných policistů na něj hodí vraždu. Hlavní hrdina musí cestovat napříč San Andreas, aby zachránil svou rodinu a ovládl chaos v ulicích.

TAKE-TWO: NECHCEME VYDÁVAT OBYČEJNÉ PORTY

Jak vidíte, v porovnání s originálními díly remastery prokoukly, ale za moderními hrami viditelně zaostávají. V této souvislosti je vhodné připomenout vyjádření Strausse Zelnicka. Generální ředitel Take-Two během letošního léta řekl, že jeho společnost nechce vydávat prosté porty jako konkurence. Místo toho jim chce věnovat čas, aby vývojáři odvedli co nejlepší práci a zahrnuli do nich nové možnosti a technologie.

„Vylepšujeme technologii, vylepšujeme vizuální stránku a vylepšujeme výkon. Proto si myslím, že naše remasterované tituly si obvykle vedou tak dobře,“ dodal Zelnick.

Jeho vyjádření ve srovnání s trilogií GTA dostává trhliny. Po vizuální stránce to není úplně to, na co jsme se při oznámení remasterů těšili. Ale zase Rockstar vnadní na vylepšenou hratelnost, což je možná to, co Zelnick avizoval. Holt se musíme smířit s tím, že tohle jsou remastery a ne remaky jako v případě první Mafie.

Nakonec sami hráči skrz nákupy ukážou Take-Two, zda je tohle správná cesta. A co vy, máte v plánu si trilogii Grand Theft Auto koupit?

GTA: The Trilogy – The Definitive Edition vyjde 11. 11. letošního roku na PC, konzole PlayStation a Xbox a na Nintendo Switch za plus/minus 1599 Kč. Fyzické kopie budou k dostání od 6. 12. 2021 pro Xbox, PlayStation a Switch. Během prvních měsíců roku 2022 budou následovat verze pro iOS a Android.

Pokud máte Xbox Game Pass a konzoli Xbox One nebo Xbox Series X/S, tak remaster GTA: San Andreas bude 11. 11. dostupný v tomto předplatném.