Po řadě spekulací to máme černé na bílém. Studio Rockstar Games dnes oznámilo nejen datum vydání pro next-gen verze GTA 5, ale také prozradilo, co bude dál. Vývojáři potvrdili, že aktivně pracují na novém dílu ze série Grand Theft Auto:

„S každým novým projektem, do kterého se pouštíme, je naším cílem vždy výrazně překonat to, co jsme přinesli dříve – a s potěšením můžeme potvrdit, že aktivní vývoj dalšího dílu série Grand Theft Auto je v plném proudu. Těšíme se, že se s vámi podělíme o další informace, jakmile budeme připraveni.“

„Jménem celého našeho týmu vám všem děkujeme za podporu a nemůžeme se dočkat, až s vámi vykročíme do budoucnosti!“

Čekání na nový díl GTA je skutečně dlouhé. Pátý díl vyšel už v roce 2013 na PlayStation 3 a Xbox 360. Postupně se rozšířil na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Letos míří na novou generaci konzolí. Celkově se ho prodalo více než 155 milionů kusů a další kusy přidají verze pro PS5 a Xbox Series X/S.

V předešlých měsících se neoficiálně mluvilo o problémech s vývojem v Rockstar Games, vývoj je údajně chaotický. Tyto informace se nepotvrdily, je ale dobře, že Rockstar promluvil a oficiálně vývoj šestého dílu Grand Theft Auto potvrdil.

Otázkou je, kdy hra vyjde. Některé zprávy z předchozích měsíců naznačovaly, že GTA je vzdálené několik let. Padaly i termíny jako roky 2025, 2024 a 2023. Kdy očekáváte šestý díl vy?

A co zasazení? Mluvilo se o návratu do prostředí Vice City inspirovaného Miami. Rozruch vzbudil také patent Rockstaru na nový systém navigace NPC, který bude podle některých názoru použit v novém GTA. Systém má umožnit realističtější chování dopravy a vytvořit realističtější účastníky silničního provozu, zejména s ohledem na použití v multiplayeru.

Jedno je jisté už dnes, půjde o první moderní Grand Theft Auto po odchodu spoluzakladatele Rockstaru Dana Housera, jenž se výrazně podílel na tvorbě GTA od dvojky po pětku, stejně tak na sérii Red Dead, Bully a Max Payne. Jeho bratr Sam Houser na projektu nadále pracuje.