S každým dalším rokem naděje na znovuzrození Agenta od Rockstar Games klesala. Teď byla kompletně pohřbena. Známé studio přesměrovalo oficiální stránky tohoto špionážního thrilleru na svou domovskou stránku. Agent byl odstraněn rovněž ze sekce her Rockstaru. Vypadá to, že je definitivně pryč.

Agent byl oznámen na E3 2009 jako exkluzivita pro PlayStation 3. Hra byla prezentována jako špionážní thriller z období studené války od autorů série Grand Theft Auto. V průběhu let se objevovaly drobné detaily. Těmi nejzajímavějšími je, že mělo jít o paranoidní cestu do světa kontrarozvědky, špionáže a politických atentátů.

První zmínky o hře Agent se objevily již v červenci 2007, Sony projekt představila skrz logo v červnu 2009. Za vývojem stálo studio Rockstar North. V červenci 2018 svitla naděje, když Rockstar obnovil ochrannou známku.

Za zrušení Agenta z části mohly zákony v Egyptě. Hlavní část titulu se měla odehrávat v hlavním městě Spojených států amerických. Washingont D.C. měl být otevřeným světem, z něhož by hráč cestoval do dalších menších lineárních úrovní v jiných koutech světa. Jedním takovým místem měla být Káhira, hlavní město Egypta.

Ze San Diega se ale Rockstar nedokázal dostat k použitelným referenčním snímkům Káhiry. Dokonce nepomohlo ani hledání satelitních snímků města. Řešení se zdálo jednoduché, vyslat do Káhiry malý tým umělců, který vše potřebné nafotí a natočí. Na jednu stránku to bylo drahé. Na druhou stranu šlo ale o úsporu času.

Umělecký tým měl v plánu strávit v Káhiře zhruba dva týdny, vše zdokumentovat a vrátit se domů a pracovat na hře. Všichni věděli o tom, že v Egyptě je zákaz fotografovat a natáčet vládní a vojenské budovy, úředníky a vozidla. Přesto byl tým odhodlán se do Káhiry vypravit a dát si pozor na zákazy. V té době ale ještě nevěděl, že jsou egyptské úřady velmi přísné a celý zákaz je dost extrémní.

Více jsme o tomto příběhu napsali zde.

Zraky fanoušků Rockstaru se upírají k dalším krokům. Studio na rok 2022 chystá next-gen verze Grand Theft Auto 5 pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S, zatímco do konce letošního roku by mohla vyjít remasterovaná trilogie dílů GTA 3, GTA San Andreas a GTA Vice City. O té se ale zatím jen hojně spekuluje.

Co se Grand Theft Auto 6 týče, tak to je podle insiderů ještě hodně daleko.