Dobré ráno. Microsoft hodně věří Xboxu Series X, dokonce už ho poslal novinářům. Spoluzakladatel Blizzardu založil novou herní firmu. Baldur's Gate 3 mírně odloženo. AC: Valhalla využije PS5. Maneater vylepšen pro next-gen. Elden Ring žije.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Microsoft hodně věří Xboxu Series X. Důkazem je, že už nyní mají vybraní redaktoři k dispozici konzoli, aby ji důkladně otestovali a pochlubili se svými dojmy a analýzami. Bohužel nevíme o termínu embarga na jednotlivé dojmy, ale vypadá to, že nebudeme čekat dlouho. Není běžné, aby se konzole dostala tak brzy k novinářům. Většinou se tak děje dva týdny před uvedením konzole na trh. My bohužel Xbox Series X ještě nemáme, ale máme remake Mafie a dnes bude recenze ;-).

- Mike Morhaime, spoluzakladatel a bývalý generální ředitel Blizzard Entertainment (odstoupil v roce 2018 a v roce 2019 odešel), včera oficiálně založil firmu Dreamhaven, která bude sdružovat dvě již existující studia Moonshot a Secret Door. Dreamhaven tak bude působit jako vydavatel a podpora pro nadcházející hry těchto týmů. Zajímavé je, že Moonshot vedou Jason Chayes, Dustin Browder a Ben Thompson; Secret Door zase Chris Sigaty, Alan Dabiri a Eric Dodds. Všichni dříve pracovali pro Blizzard na úspěšných titulech jako Warcraft, StarCraft, Hearthstone a Heroes of the Storm.

„Jsem nadšený, že se mohou spojit s tak talentovanými lidmi, kterým záleží na hrách a jejich komunitách. Vždy jsem věřil v sílu her spojovat lidi. Těším se na vytváření a sdílení nových zážitků pro všechny hráče,“ uvedl v prohlášení Morhaime.

- Komunita zuří, ostatní jsou nadšeni. Rocket League je free-to-play na PC, PS4, Xboxu One a Nintendu Switch – podporuje cross-play. PC verze je dostupná výhradně v Epic Games Store (na Steamu zůstává pro hráče, co už hru vlastní). Když si na Epicu hru přidáte, získáte kupón v hodnotě 10 dolarů, který můžete použít pro příští nákup. 26. 9. do 12. 10. navíc bude crossover událost mezi Rocket League a Fortnite Chapter 2. V Llama-Rama eventu v Rocket League najdete neobvyklé aktivity a speciální výzvy. Po splnění cílů se vám odemkne battle royale autobus z Fortnite a můžete ho využít v závodních arénách.

- Early Access verze Baldur's Gate 3 na Steamu, GOG a Google Stadia bude spuštěna 6. 10. letošního roku - máme tu tedy další odklad, tentokrát jen o týden.

- Horizon Zero Dawn: Complete Edition pro PC se má prodávat podobně jako Zaklínač 3 v jeho prvním měsíci. Prodat se mělo více než 716 tisíc kusů (odhaluje server SuperData), což je pro Sony dostatečný důkaz, že o PlayStation exkluzivity je mezi počítačovými hráči zájem. Akční dobrodružství Aloy od tvůrců Killzone se prodává rychleji než ve své době Assassin's Creed: Odyssey (rok 2018) a má dvakrát více hráčů než Death Stranding. Horizon má šanci překonat milion kusů, PS4 verze prodala více než 10 milionů.

- O víkendu se koná další bezplatné hraní The Division 2. Ubisoft v rámci třetí sezóny zve všechny hráče, aby si taktickou kooperativní akci vyzkoušeli na PC, PlayStationu 4 a Xbox One, včetně nového obsahu.

- Assassin's Creed: Valhalla poběží v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu nejen na Xboxu Series X, ale také na PlayStationu 5. Záměr Ubisoftu potvrzuje německý Eurogamer, který píše o nativním 4K a 60fps. Očekávat můžete i využití rychlého SSD pro minimalizování obrazovek s načítáním.

- Maneater bude vylepšen v den vydání pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S, zatímco PC hráči obdrží aktualizaci v roce 2021. Vývojáři chtějí své žraločí RPG vylepšit na next-gen konzolích o podporu ray-tracingu, nativní 4K rozlišení při 60 snímcích za sekundu a o různé efekty. Majitelé PS4 nebo Xbox One verze si PS5 nebo Xbox Series X/S verzi stáhnou zdarma. Hra prodala přes milion kusů na PC, PS4 a Xbox One, není tak divu, že zavítá na novou generaci konzolí. Krom toho je stále v plánu verze pro Switch.

- Po pěti letech vývoje a potřebném času v předběžném přístupu na Steamu se do plné verze dostala taktická first-person střílečka Squad. Verze 1.0 podporuje až 100 hráčů v každé bitvě a je duchovním nástupce modifikace Project Reality v Battlefieldu 2. Offworld Industries lákají hráče na adrenalinové bitvy vyžadující koordinaci a týmovou práci. Každé prostředí je založeno na skutečných místech z Asie, východní Evropy a Středního východu. Uživatelské recenze early access verze jsou velmi kladné.

- V Humble Bundle je balíček her od CI Games. Za necelé euro můžete mít starší kousky polské společnosti. Za necelých 5 eur se vám odemkne Sniper: Ghost Warrior 3 s dvojicí DLC a Lords of the Fallen - Game of the Year Edition. Od 13 euro pak máte ještě nejnovější Sniper: Ghost Warrior Contracts s DLC a další dva balíčky do Ghost Warrior 3.

- I přes globální pandemii COVID-19 se koncem letošního roku uskuteční The Game Awards. Producent a moderátor Geoff Keighley zve všechny fanoušky videoher na Opening Night Live 2020. Událost se koná 10. 12. a kromě slavnostního předání cen nejlepším hrám roku nás čeká spousta oznámení, premiér a překvapení. Night Night Live 2020 se bude přenášet po celém světě z Los Angeles, Tokia a Londýna. Podrobnosti budou později.

- Xbox dementoval spekulace, že by na Tokyo Game Show 2020 oznámil novou akvizici. Nedojde ani na novinky o next-genu. Místo toho se zaměří na aktualizace pro PC verzi Microsoft Flight Simulator a oslavu japonských tvůrců a her.

- Doom Eternal v Xbox Game Passu? Po koupi Bethesdy je to dost možné. Navíc na to poukazuje sám Microsoft vzkazem Slayer is Coming v teaseru - opět jde o e-mail a když ho zesvětlíte, objeví se tento vzkaz.

- Elden Ring, nové hardcore RPGčko od FromSoftware, žije! Hidetaka Miyazaki poskytl rozhovor a prozradil v něm, že se na vývoji podílejí tvůrci Game of Thrones (Hra o trůny). Pomáhají rozvoji otevřeného světa, zatímco vývojáři chystají jízdu na konci a věnují se řadě tématu jako je bolest, rasismus nebo politika. Jedná se o zdaleka největší titul v historii FromSoftware. Je ale otázkou, zda mluví o několika lidech. Může tím být myšlen jen autor George R. R. Martin. Hra byla oznámena pro PC, PS4 a Xbox One, určitě ale bude i pro PS5 a Xbox Series X/S.

- Znovu tu máme údajný remaster Bloodborne pro PlayStation 5 a PC. Sony ho dosud nepotvrdila, ale o jeho existenci se nyní dozvěděl YouTube kanál RedGamingTech. Jde o stejný zdroj, který prozradil remake Metal Gear Solid. Tak uvidíme, co se nakonec vyplní.

- Hot Wheels ve World of Tanks! Konzolové verze populární bezplatné tankové hry pořádají speciální událost související se značkou Hot Wheels. Vše se koná od 22. 9. do 7. 12. tohoto roku. Do PC verze zase dorazil Battle Royale režim Steel Hunter, který hráči jistě znají. 20 osamělých vlků nebo 10 čet dvou tanků hledají vybavení a bojují proti sobě v uzavřené zóně.

Dneska toho bylo trošku více, tak doufám, že jste vše přečetli a budu se těšit - jako vždy - u dalších našich článků a novinek. V následujících hodinách dorazí nejen recenze na remake Mafie (pokud ji Fiola stihne!), ale také kvíz zaměřený na znalosti o prvním dílu této české legendy, tak zůstaňte s námi a zatím Ahooooooj! :-)

PS: Omlouvám se za ty čtyři vykřičníky. Tady máte ještě jeden! Ať jich je pět ;-)