Do boje o holý život se pustíme v hardcore survivalu Road to Vostok. Post-apokalyptická akce odehrávající se na hranicích Ruska a Finska má být konkurencí pro legendární S.T.A.L.K.E.R. Jak je ze žánru hry patrné, bude naším hlavním úkolem přežít. To nám kromě nepřátelských NPC ztíží i realistické chování zbraní. Je tedy víc než jasné, že ve vlhkém a bahnitém prostředí se nám nejednou zasekne spoušť.

A bude to právě i nehostinné prostředí, který bude naším nepřítelem číslo dva. Formou obchodu s „přátelskými“ NPC a drancováním budeme muset tedy shánět i oblečení a materiály pro výrobu desítek předmětů, které nám pomohou cestu do Vostoku překonat.

Celý herní svět je tvořen několika mapami a každá z nich je něčím specifická. Někde najdeme munici, někde lékařské předměty a vojenskou techniku a jinde zase oblečení. Čím více se však budeme blížit Vostoku, tím náročnější bude v dané lokaci přežít. Dynamický svět pak oživí i různé události. Těch vývojáři nastínili zatím jen několik, například výpadky elektřiny, přepadení nebo shozy zásob. Je ale více než jasné, že v plné verzi určitě ještě nějaké přibudou.

Ne celý herní svět je ale nebezpečný. Narazit můžeme pochopitelně i na tzv. bezpečné zóny. V shelterech neboli úkrytech můžeme uskladnit všechny naše zásoby a uvolnit tak místo v inventáři, který je i s batohem poměrně dost omezený. Omezené jsou ale i úkryty, a tak není radno počítat s tím, že celý obsah našich kapes se do úkrytu vejde. Na „bezpečnosti“ přidává i fakt, že hra je pouze v singleplayeru, takže je eliminována hrozba útoků od ostatních hráčů. I tak bychom ale doporučili být neustále v pozoru.

Road to Vostok tedy rozhodně vypadá jako ambiciózní titul, který by mohl konkurovat momentálním králům survival her a současně potěšit fanoušky Stalkera. Datum vydání není známo, už teď si ale na Steamu můžete vyzkoušet demo. Jisté je, že nejprve bude titul v předběžném přístupu. Autoři o něm mluví jako o dlouhodobém projektu a dle zpětné vazby od hráčů a dalšího vývoje může být v Early Access klidně dva až čtyři roky. Co se obsahu týče, plánuje se 20 map, 10 úkrytů a 10 přechodů. Na příští rok je v plánu druhá verze veřejného dema.