V pátek si hráči poprvé zahráli Returnal, novou PlayStationu 5 exkluzivitu, která v recenzích posbírala velmi slušná hodnocení – u nás 9/10. Novináři i hráči si ale stěžují na jeden prvek, respektive jeho absenci.

Returnal neumožňuje hráčům ukládat svůj postup. Když hru vypnou, restartuje se jejich aktuální cyklus. V nezávislých rogue-like hrách je to celkem běžné, ty jsou ovšem menší. Když se vám daří, jeden cyklus v Returnalu může trvat hodiny. Není tak divu, že hráči si tohoto nedostatku všímají a volají po možnosti si hru uložit, aby mohli pokračovat tam, kde skončili.

Moderní rogue-like tituly takovou možnost mají, jiné ji dostaly po spuštění, jako například Enter the Gungeon. Ve finském studiu Housemarque si jsou tohoto problému vědomi, ale se žádným konkrétním oznámení nepřišli.

„Slyšíme komunitu a máme vás všechny rádi. Nyní nemáme co oznamovat, ale hrajte dál a užívejte si výzvy, jak jen to jde,“ napsali tvůrci na Twitteru. Samotná hra vás na tuto skutečnost upozorňuje a doporučuje, abyste ji pozastavili, případně uvedli PS5 do režimu spánku. Když vám ale vypadne proud, máte smůlu. Jeden člen Redditu přišel o svůj nejdelší cyklus z důvodu automatické aktualizace konzole.

V další odpovědi vývojáři napsali, že není nutné absenci systému pro uložení věnovat pozornost.

Jiní hráči jsou nespokojeni s úrovní obtížnosti a dávají to hlasitě najevo. Další poukazují na nejrůznější chyby. Ty se vyskytují pouze u některých majitelů PS5. Podle Housemarque nesouvisejí s hrou, ale s PlayStationem 5. Sony byla o problému informována.

„Jde o problém platformy. Hlášení jsme zaslali společnosti Sony. Konkrétně to souvisí s pre-start systémem,“ vysvětlili. Co je to za systém? Těžko říct.

HOUSEMARQUE: DÍKY SONY JSME MOHLI RISKOVAT

Krátce před vydáním Returnalu poděkovali členové Housemarque společnosti Sony za velkou podporu. Díky ní mohli riskovat.

„V době, kdy herní vydavatelé postupují stále méně tvůrčích rizik, jsme opravdu vděční našemu vydavatelskému partnerovi, společnosti Sony, který nám umožnil pracovat na něčem velmi riskantním a v průběhu projektu nám poskytl fantastickou podporu. Jsme za tuto příležitost nesmírně vděční.“