Mnozí doufali, že se na prezentaci vydavatele Devolver Digital, k níž došlo před několika týdny, objeví i Return to Monkey Island. Nakonec jsme na akci návrat Guybrushe Threepwooda neviděli, ale naštěstí nebylo nutné čekat o moc déle. Nyní tu totiž máme první plnohodnotný gameplay trailer, jenž doprovází hrst nových informací.

Trailer láká na další dobrodružství Guybrushe Threepwooda, v jehož kůži znovu navštívíme Mêlée Island, a to několik let po událostech hry Monkey Island 2: LeChuck's Revenge z roku 1991. Ostrov, který se objevil už v o rok starším prvním díle série, tedy v adventuře The Secret of Monkey Island, má nyní novou pirátskou vládu. Ta si došlápla jak na staré známé, tak i na nové tváře.

Mezi starými známými najdeme Elaine Marley, která zahodila pozici guvernérky za hlavu, kartografa Wallyho, Voodoo Lady, mluvící lebku Murrayho, LeChucka a samozřejmě obchodníka Stana. Ten byl tentokrát zavřen do vězení kvůli obvinění ze zločinů spojených s marketingem. Dokonce si se Stanem můžete už teď pokecat na oficiálním webu hry, který naznačuje, že se vrací nejen svérázná textura Stanova pláště, ale i systém reaktivních dialogových stromů. Kromě nich vývojáři ze studia Terrible Toybox pod vedením Rona Gilberta, otce celé série Monkey Island, slibují klasickou hratelnost point-and-click adventur převedenou do moderní doby.

V roli Guybrushe a, pokud nás trailer neklame, také Elaine budou moci hráči řešit všelijaké puzzly, bizarní situace či napínavé souboje a využívat chytrou evoluci tradičního ovládání. Což znamená snadno použitelný inventář nebo interakce zohledňující aktuální kontext. Mêlée Island však nebude jediná lokace, v níž si budeme moci připomenout zlaté časy adventur od LucasArts. Return to Monkey Island láká i na možnost vydat se za dobrodružstvím na širé moře a další ostrovy a místa, mezi něž patří Terror Island a Brrr Muda. Což jsou názvy, které nenechávají moc prostoru pro diskuze o tom, jak příjemná místa se pod nimi skrývají.

Return to Monkey Island vyjde ještě během letošního roku, a to na PC (Steam) a Nintendo Switch.