V pondělí musel každý fanoušek klasických adventur od LucasArts skákat radostí z oznámení hry Return to Monkey Island, na níž pracují tvůrci Thimbleweed Parku ze studia Terrible Toybox. To vede samotný Ron Gilbert, stvořitel a otec série Monkey Island. Někteří z těchto fanoušků ale záhy poukázali na to, že Gilbert v minulosti nejednou prohlásil, že se mu sice třetí díl s názvem The Curse of Monkey Island, který vyšel v roce 1997 a na kterém už Gilbert nepracoval, líbil, ale on sám by řadu věcí udělal jinak.

Navzdory tomu, že v teaseru Return to Monkey Island figuruje Murray, mluvící lebka, která se poprvé představila až v The Curse of Monkey Island, se tak začaly objevovat otázky, jak to teď vlastně bude s kánonem série. Koneckonců bylo oznámeno, že nová hra má přímo navázat na konec adventury Monkey Island 2: LeChuck's Revenge z roku 1991. Čeká nás snad podobná situace jako třeba v případě filmového Terminátora, konkrétně filmu Terminátor: Temný osud, který před několika lety navázal na první dvě části série od původních tvůrců a zbytek hodil do koše? Naštěstí ne.

Zatím ještě nevíme, jestli v kánonu Monkey Islandu zůstane Escape from Monkey Island z roku 2000 a epizodická série Tales of Monkey Island od Telltale Games, vydávaná během roku 2009, ale The Curse of Monkey Island nikdo přepisovat nebo škrtat nebude. Ron Gilbert totiž na Twitteru potvrdil, že třetí díl je nadále kanonický, na což tvůrci dávali velký pozor. Také prohlásil, že Murray je součástí samotného Return to Monkey Island, ne pouze včerejšího teaseru, a navíc je dost velkou součástí. Někteří z fanoušků totiž rozvinuli teorii, že strčení Murrayho do moře má naznačit zahození všech Monkey Islandů, na nichž Ron Gilbert nepracoval. Tak to ale není.

Aby toho nebylo málo, známý vývojář potvrdil, že skladatelé Michael Land, Peter McConnell a Clint Bajakian, kteří mají na svědomí už hudbu pro Monkey Island 2, se opravdu vrátili, takže jejich jména nejsou uvedena v teaseru proto, že by třeba chystaná hra využívala jejich zhruba 30 let staré hudební motivy. Zatím to zkrátka vypadá na comeback Monkey Islandu se vší parádou.

Mrzí nás snad jen jedno pomyšlení. Jestliže se Return to Monkey Island odehrává mezi druhým a třetím dílem, bude nejspíš těžké do něj napasovat například Stana, oblíbeného prodavače použitých lodí, použitých rakví, pohodlných hrobek a dalších bohulibých komodit, který proslul nejen svým vystupováním, hudebním motivem a vestou s velmi svérázným vzorem. Když se s ním totiž Guybrush v průběhu The Curse of Monkey Island setká, zdá se, že se oba viděli naposled ve druhém díle. Nejspíš by ale stačilo, aby Guybrush Stana znovu zatloukl do nějaké rakve, a bude rázem po problému.

Return to Monkey Island vyjde v průběhu roku 2022 a s největší pravděpodobností bude k dostání jak na PC, tak na konzolích.