Ačkoliv nevíme, kdy přesně Return to Monkey Island vyjde, máme se ho dočkat ještě letos. Svérázný návrat ke svérázné sérii přitom žádá svérázná lákadla, a tak slavní vývojáři Ron Gilbert a Dave Grossman, kteří vedou vývoj hry ve studiu Terrible Toybox, před několika týdny zahájili na sociálních sítích akci s názvem Monkey Island Monday. Díky ní tu máme každé pondělí novou ukázku z dalšího dobrodružství Guybrushe Threepwooda.

Vše začal Ron Gilbert s krátkou ukázkou, díky níž víme, že první část herního příběhu ponese název A Friendly Place. Následující týden však přišel Dave Grossman se skutečnou laskominou, a to s pohledem na nábřeží Mêlée Islandu, které jsme mohli navštívit už v samém úvodu prvního dílu série, tedy hry The Secret of Monkey Island z roku 1990. A i když tu máme nový vizuální styl, z něhož má řada fanoušků dost smíšené pocity, je zjevné, že řada věcí se v klasické lokaci ani po více než 30 letech nezměnila.

Stále je tedy možné narazit na plakát s hledanou osobou a každého fanouška musí potěšit pohled na klasický bar SCUMM. Ten hraje v prvním aktu prvního dílu velkou roli, přičemž je pojmenovaný po slavném herním enginu, který pohání značné množství klasických adventur od LucasArts, mezi něž patří i The Secret of Monkey Island, o rok mladší Monkey Island 2: LeChuck's Revenge a The Curse of Monkey Island z roku 1997. Ikonická lokace ale přece jen nabízí i nějaké ty novinky, třeba záhadnou pirátskou loď na pozadí nebo pelikána na střeše jednoho z domů. Zatím radši nechceme ani pomyslet na to, co tam asi dělá a jak ho bude možné při hraní využít.

Třetí a zatím poslední ukázku opět zveřejnil Gilbert a díky ní se můžeme pro změnu podívat na zbrusu novou mrazivou lokaci s všeříkajícím názvem Brrr Muda. Zde se nám nabízí pohled nejen na pozoruhodnou zamrzlou postavu na ulici a soudní síň, ale i na aktuální styl výběru dialogových voleb během rozhovorů. A pokud můžeme soudit podle toho, jak jsou napsané, Guybrush zjevně neztratil nic ze svého umění verbálního kontaktu s lidmi.

Return to Monkey Island vyjde ještě do konce roku 2022 ve verzi pro PC (Steam) a Nintendo Switch.