Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Microsoft dříve hlásal, že se nové informace o Xboxu Series X dozvíme v průběhu tohoto měsíce. Nyní se ale spekuluje, že došlo k odkladu a na důležité detaily (včetně ceny a přesného data vydání) si budeme muset počkat do září (september). Tvrdí to známý insider shinobi602, který má k americké společnosti hodně blízko. Bude Microsoft takhle dlouho vyčkávat? Pokud ano, jak se zachová Sony? Odhalí Japonci cenu PlayStationu 5 dříve než konkurence?

- Až 35 procent hráčů PC verze Horizon Zero Dawn hrálo tuhle akční adventuru nejprve na PlayStationu 4. Zajímavou zprávu odhaluje server PlayTracker, který ke stejným procentům dospěl i u PC verze Grand Theft Auto V. V případě Final Fantasy 15 to bylo asi 9 procent, u Rise of the Tomb Raider potom 7 procent a 6 procent u Monster Hunter World. Ve všech případech se počítají pouze hráči ze Steamu.

- Během první hodiny si Total War Saga: Troy stáhl milion hráčů. I vy si můžete hru stáhnout, na Epic Games Store bude zdarma do dnešních 15:00. Stačí přidat do knihovny a titul vám zůstane napořád.

- Do příštího čtvrtka jsou na Epic Games Store zdarma hry Remnant: From the Ashes a The Alto Collection.

- Tvůrci nečekaného hitu Fall Guys doufají, že hru v budoucnu vydají na Xbox One, Nintendo Switch a jiné platformy. Mezitím se odhaduje počet hráčů. V rámci PS4 se má jednat o přibližně 8 milionu lidí.

Přečtěte si také: Spongebob v kalhotách má vlastní Xbox Series X

- Druhý Steam Game Festival se uskuteční na podzim, konkrétně od 7. do 13. 10. Datum odhalil Geoff Keighley. PC hráči se tak mohou těšit na možnost vyzkoušet si demoverze dalších nadcházejících her. Co myslíte, bude mezi nimi Cyberpunk 2077? Pokud ano, tak by to byla vážně bomba. Očekáváme, že v rámci Steam Game Festivalu se dozvíme i nové informace o různých titulech, včetně těch velkých i malých.

- Forza Horizon 3 bude brzy zapomenuta. Open-world závody od Playground Games se přestanou 27. 9. letošního roku prodávat na Microsoft Store. Od tohoto dne nebude možné hru zakoupit ani její DLC pro Xbox One a Windows 10. Stávající majitelé najdou hru nadále ve své knihovně a budou si ji moci kdykoli stáhnout. Nadále zůstanou zapnuty servery pro online hraní. Pokud Forzu Horizon 3 ještě nemáte, tak se nyní prodává za 599,70 Kč v Ultimate Edition na MS Store. Jde o slevu 70 % a tuto verzi můžete hrát na konzoli i PC.

- Společnost 3D Realms od 5. do 6. 9. uspořádá speciální event určený pro prezentaci retro her, konkrétně stříleček. V rámci akce uvidíme nové trailer z připravovaných her. Mezi potvrzenými jsou jména jako Tim Willits (id Software, Saber Interactive), Cliff Bleszinski (Epic Games, Boss Key Studios) a John Romero (id Software, Romero Games). Dále Jon St. John, dabér postavy Duke Nukem, a studia New Blood Interactive (DUSK, Amid Evil), NightDive Studios (System Shock) a Running With Scissors (Postal). Ukázat se má také český HROT, Paradox Vector, Nightmare Reaper, Prodeus či Hellscreen.