Spytihněv na Steamu v předběžném přístupu vydal svou singleplayerovou retro first-person střílečku Hrot, která je zasazena do Československa po jakési pohromě v roce 1986. „Ta doba byla temná a strašná a stejně strašná je i tato hra,“ uvádí popisek hry.

Hráč začne v úkrytu civilní ochrany hluboko po stanicí metra Kosmonautů a jako hrdý nositel odznaku branné připravenosti zná svoji povinnost: nasadit nefunkční plynovou masku, nabít pistoli vzor 52 a bránit mír a socialistickou vlast před všemi podivnými narušiteli - Pomatenci v pláštěnkách, zabijáci ve skafandrech, samostatně útočící psi, koně a kozy.

Spytihněv láká na klasickou hratelnost i vibrace amerických stříleček z devadesátek s adekvátní hranatou retro estetikou v hnědé paletě. Využívat budete brokovnice, samopal vzor 13, tarasnici i přísně tajné experimentální sovětské zbraně na baterky (například vypouštěč kulového blesku). Dojde-li střelivo, vždy je po ruce srp a kladivo.

Úrovně byly ručně tvořeny a jsou inspirovány skutečnými lokacemi s důrazem na dobové detaily. Každý level ve východním bloku obsahuje socialistické krámy, které jsou dnes k vidění už jen v muzeu, nebo u babičky na půdě. K tomu jsou slibovány splachující záchody a zničitelné žárovky.

Early Access verze nabízí první epizodu s 8 levely, 16 druhy nepřátel, 9 zbraní a 4 souboje s bossy. K tomu ještě New Game+ a režim arény. V plné verzi by měly být tři epizody, více zbraní i nepřátel. Druhá epizoda bude inspirovaná dobou husitskou a z prostředí českých hradů. „Možná se tam objeví i Jan Žižka. Protože Žižka to nevzdával, prostě sedl na povoz a jen bil hlavy a na množství nehleděl,“ dodává autor.

Jak dlouho bude hra v předběžném přístupu, to bohužel nevíme. Spytihněv na Steamu píše: „Snad týden. Snad den. Snad osm let.“

Pokud vás Hrot zaujal, na Steamu ho do 5. 2. 2021 koupíte za 14,27€. K vyzkoušení je bezplatné demo. Abyste si Hrot zahráli, stačit vám bude Windows 10, dual-core procesor o frekvenci 2,5 GHz, 2 GB RAM, grafická karta Intel HD 4400 a 200 MB volného místa na disku.