Po předělávkách druhého a třetího dílu se letos dostane na právoplatné pokračování. Resident Evil Village se dnes ukázal na speciální prezentaci (záznam úplně nahoře). Podívat se můžete na nový trailer, první gameplay záběry, dozvědět se podrobnosti o multiplayeru a došlo také k potvrzení verzí pro předešlou generaci konzolí.

Resident Evil Village je pokračováním akčního first-person hororu Resident Evil 7, který vyšel před třemi lety na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Po vzoru sedmého dílu se Village soustředí na tíživou atmosféru a prvky přežití. V hráčích chce vzbuzovat strach a napětí. To bylo znát i v první ukázce z hraní. Majitelé PS5 si dokonce mohou stáhnout exkluzivní vizuální demo Maiden (má necelé 4 GB). Demoverze obsahuje ray-tracing a 3D audio. Toto demo je určeno výhradně pro PS5, ale Capcom uvádí, že další demo bude pro všechny někdy během jara. Část gameplay záběrů pocházela právě z PlayStation 5 verze.

„Demo Maiden se odehrává během hlavního příběhu Resident Evil Village a bylo původně navrženo jako vizuální demo, které vám umožní prozkoumat vnitřek hradu Dimitrescu, ale vyvinulo se tak, že zahrnuje krátký příběh a řešení hádanek,“ dodal producent Pete Fabiano.

Maiden má svou vlastní hrdinku (postava je známá jako maiden) a hráči jsou nuceni uniknout z hradního žaláře a nakonec i ze samotného hradu. Bohužel nedojde k žádným soubojům. Přesto vývojáři doufají, že hráči si odnesou pocit z grafiky a zvuků. Právě tyto dva prvky budou totožné v Resident Evil Village.

Resident Evil Village se odehrává několik let po událostech z Resident Evil 7. Ethan Winters a jeho žena Mia najdou klid po hrozivých událostech, kterými byli svědky na farmě rodiny Bakerových. Klid ale netrvá dlouho. Jejich svět se náhled zhroutí, když Ethan narazí na Chrise Redfielda, neočekávanou, ale známou tvář, jež zahájí sled událostí. Ty dovedou Ethana do tajemné zasněžené vesnice, kde hledá odpovědi.

Na tomto místě na Ethana čeká také hrad s třemi upíry. Hlavní hrdina se tváří v tvář postaví obrovskému protivníkovi s kladivem. V prezentaci došlo také na vlkodlaky a systém pro vybavení a výrobu předmětů. Během cesty potká Ethan prodejce, u něhož si může vylepšovat zbraně a kupovat potřebné předměty. Důležitou součástí se stane blokování útoků a ničení krabic a sudů při hledání zdrojů. Nebudou chybět hádanky.

Potěšíme majitele předešlé generace konzolí. Resident Evil Village vyjde 7. 5. 2021 nejen na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S, ale také na PlayStation 4 a Xbox One. Capcom slibuje bezplatné vylepšení pro next-gen všem majitelům PS4 nebo Xbox One verze. Vývojáři se mimo jiné soustředili na to, aby hra na starých konzolích bez problémů běžela, i když dříve japonská společnost označovala titul jako next-gen horor s ultra-realistickou grafikou.

Kromě standardní edice bude k dostání i sběratelská edice. Předobjednávky mají začít dnes.

Multiplayer je brán jako samostatný titul, jmenuje se Resident Evil: Re-Verse a bude dostupný všem, co si Resident Evil Village koupí. Odhalen byl během prezentace a hrát ho budeme z pohledu třetí osoby. Capcom s ním oslavuje 25. výročí série Resident Evil. Hráči budou hrát za různé postavy z celé série (Jill Valentine, Claire Redfield, Leon S. Kennedy, Nemesis, Hunk, Chris Redfield, Ada Wong a Jack Baker) v bojové aréně na policejním oddělení Raccoon City z remaku Resident Evil 2 z roku 2018.

Kromě dalších hráčů budete dle všeho bojovat s umělou inteligencí, měly by vás ohrožovat příšery jako Hunter Gamma z Resident Evil 3 a Molded z Resident Evil 7. Registrovat se můžete do konzolové bety.

Hráči The Division 2 si budou moci v této kooperativní akci od Ubisoftu užít speciální in-game předměty z trilogie Resident Evil, včetně ikonických outfitů, a to od 2. 2. 2021.

V neposlední řadě došlo na Resident Evil: Infinite Darkness. Tento animovaný hororový seriál bude mít premiéru na Netflixu v průběhu letošního roku a těšit se můžeme na příběh odehrávající se několik let po událostech v Resident Evil 4. Uvidíme Leona S. Kennedyho a Claire Redfield, kteří se znovu setkají a bojovat budou proti novému nebezpečí. Na další podrobnosti si musíme počkat.

GAMEPLAY ZÁBĚRY