Komplexní předělávka čtvrtého dílu Resident Evil se řadí mezi nejočekávanější hry první poloviny roku 2023. A pokud vy se řadíte k těm, co se na hru těší, tak pro vás má producent dobrou zprávu.

Resident Evil 4 Remake se nachází v poslední fázi vývoje, prozradil Yoshiaki Hirabayashi pro časopis Famitsu. Titul je blízko dokončení a tým může přemýšlet o dalších materiálech, které nám ukáže. Nic by tedy nemělo bránit vydání, které je stanoveno na 24. 3. 2023 ve verzích pro PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S a PlayStation 4. Verze pro Xbox One oznámena není.

Pokud se tento termín podaří dodržet, naváže Capcom na svou tradici, kdy oznamuje hry těsně před vydáním a veřejně je neodkládá. Takhle se nám to líbí.

RUŠENÍ FANOUŠKOVSKÝCH REMAKŮ

Co můžeme od japonské společnosti čekat dál? V budoucnu by mohlo dojít na remake první dílu této hororové survival série a přidat by se mohl i Resident Evil Code Veronica. Nasvědčují tomu nedávné kroky Capcomu, kdy firma zakročila proti fanouškovským remakům těchto her a nařídila zastavení vývoje obou projektů.

Tohle rozhodnutí je neobvyklé. Oba fanouškovské remaky jsou v přípravě déle než rok a půl. Proto se hojně spekuluje, že dojde na oficiální remaky.

Briins Croft, který byl hlavním tvůrcem remaku Resident Evil Code Veronica, ve videu vysvětluje, že je Capcom kontaktoval a požádal je, aby projekty zrušili. Stejně se společnost zachovala před oficiálními remaky dvojky a trojky, což nás vede zpět ke spekulacím.

„Osobně mě rozhodnutí Capcomu trochu překvapilo. Ale hele, používali jsme jejich hračky k vytvoření bezplatné hry, která začala být na internetu docela populární. Je to v pořádku, žádost o zrušení projektu chápeme,“ uvedl autor.

Capcom se má odvolávat na autorská práva a licenční smlouvy, protože fanoušci používali mnoho prvků z oficiálních remaků Resident Evil 2 a 3. Je také možné, že se právníkům nelíbilo, že moddeři přijímali dary prostřednictvím Kofi a PayPal. Sami autoři se domnívají, že jejich projekty se staly příliš známými a že se korporace chtěla vyhnout záměně s oficiální produkcí.

První Resident Evil se už dříve dočkal remasterované verze s HD texturami a dalšími grafickými vylepšeními, ale nešlo o remake ve stejném duchu, jako byly předělány díly Resident Evil 2 a Resident Evil 3.