Finské studio Remedy nám očividně v následujících týdnech a měsících nedovolí zapomenout na fakt, že se konečně blíží Alan Wake 2. Včera jsme se dočkali překvapivého oznámení vzniku reálné termosky, která je jednou z ikon série Alan Wake, a dnes tu máme první vývojářský deník. V něm tvůrci z Remedy přibližují zejména novou protagonistku, agentku FBI Sagu Anderson.

Jak už víme, Saga je jednou ze dvou hratelných postav, přičemž tou druhou je samozřejmě samotný Alan Wake. Ten je ale stále uvězněn na Temném místě, kde skončil na konci prvního dílu, a tak Saga představuje postavu, v jejíž kůži se můžeme vrátit do městečka Bright Falls a jeho okolí. Nováčkům, kteří předchozí hry od Remedy nehráli, zase nabídne možnost poznávat svět série Alan Wake společně s ní, jelikož i Saga je v oblasti Bright Falls relativně nová.

Podle tvůrců je hratelná agentka FBI, kterou ztvárnila herečka Melanie Liburd, nejen schopná vyšetřovatelka a matka, ale také velmi laskavá, empatická postava, která se snaží vyvážit práci a rodinu. A podle všeho si potrpí na špatné vtípky. Zajímavé také je, že během vývoje Alana Wakea 2 byla postava Sagy Anderson psána víc a víc na tělo její představitelce, což umožňovaly nové nápady vycházející ze spolupráce Remedy a Melanie Liburd.

Vývojáři také ve videu prozradili, že se během vývoje nechali inspirovat různými detektivními počiny, mezi něž patří třeba seriál Temný případ nebo film Sedm. Celkově má být Alan Wake 2 bohatý na odkazy na projekty, jež vznikaly v 90. letech. Prostředí pak vychází třeba z výprav autorů do oblasti severozápadu Spojených států, v níž najdeme i fiktivní městečko Bright Falls a jezero Cauldron. Během těchto cest došlo například k naskenování stromů, které díky technologii fotogrammetrie vypadají ve hře stejně jako ve skutečnosti.

Prostředí Bright Falls a okolí má být navíc tentokrát o něco otevřenější, takže dostaneme možnost se do určitých lokací během hraní vracet. Samotný vývojářský deník zase nabízí možnost spatřit několik dosud neviděných konceptů z vývoje a hlavně hrst nových střípků z hraní. Ty však zpravidla sestávají z ukázek prostředí nebo z pohledů na monitory vývojářů a různé editory, s jejichž pomocí Alan Wake 2 vzniká.

Nás zaujal hlavně pohled na extrémně detailní a prošedivělé Alanovy vousy a okamžik, kdy jeden z tvůrců vezme do ruky myš, aby v editoru ovládal Sagu. Pohled na ovládání myší a klávesnicí už během vývoje je totiž v rámci propagačních materiálů spojených s multiplatformními tituly relativně vzácný. Obvykle může při sledování všech možných vývojářských deníků a dokumentů ze zákulisí snadno vzniknout dojem, že neexistuje nic jiného než gamepad.

Alan Wake 2 vyjde 17. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně. Na PC i na konzolích hru vydává Epic Games Publishing.