Není to tak dávno, co jsme se po dlouhém období plném náznaků, úniků a spekulací dočkali oficiálního odhalení projektu Mass Effect: Legendary Edition, který nabídne všechny tři díly původní trilogie Mass Effectu v remasterované podobě. Tehdy jsme ještě neměli k dispozici dostatek informací, to se ale nyní mění.

V první řadě tu máme oficiální datum vydání - 14. května/mája 2021 (nedávný únik se tedy ukázal jako mylný). Ten den vyjde Mass Effect: Legendary Edition ve verzích pro PC, Xbox One a PS4. Samozřejmostí je také kompatibilita s novými konzolemi, přičemž PC hráče určitě potěší, že remasterovaná trilogie bude k dispozici na Originu i Steamu, jak je poslední dobou v případě titulů od EA zvykem. Napříč všemi platformami by pak měl být veškerý obsah Legendary Edition k dispozici v rámci jednoho launcheru.

Mass Effect: Legendary Edition slibuje veškerý singleplayerový obsah ze všech tří dílů původní trilogie Mass Effectu, tedy včetně všech DLC. Vynechán bude pouze přídavek Pinnacle Station pro první díl, který oficiální seznam dodatečného obsahu, jenž bude součástí Legendary Edition, neuvádí. Na populární multiplayer třetího dílu můžeme také zapomenout. Alespoň se ale dá počítat s tím, že kromě obsahu běžně dostupných DLC budou součástí Legendary Edition i veškeré propagační či limitované zbraně, zbroje a balíčky.

Dle tvůrců z BioWare byl obsah tří základních her i všech DLC remasterován a optimalizován s podporou 4K Ultra HD a HDR. Těšit se můžeme na vylepšené textury, modely, shadery, efekty, osvětlení a hloubku ostrosti, moderní grafická vylepšení nebo aktualizované uživatelské rozhraní. Dobrá zpráva také je, že se tvůrci přece jen podívali na zoubek různým aspektům prvního dílu, na kterém se zub času podepsal mnohem více než na Mass Effectu 2 či Mass Effectu 3. V případě hry z roku 2007, která to všechno začala, tak můžeme počítat s lepším vyvážením a vylepšeným mířením zbraní, pokročilejším ovládáním, ozvučením, chováním skupiny, chováním postav při krytí, dále s přepracovanými kamerami při hraní a ano, dokonce i s lepším ovládáním vozidla Mako, které jsme měli všichni svého času tak hrozně rádi.

Je otázka, jestli vývojáři přepracovali i správu a vzhled inventáře, což jsou podle nás věci, které je třeba v případě prvního Mass Effectu vylepšit více než cokoliv jiného, ale zatím se bohužel o ničem takovém nemluví. Zato můžeme s jistotou očekávat rozsáhlejší možnosti tvorby vaší postavy. Velitel(ka) Shepard(ová) může vypadat lépe než kdy dříve díky vylepšeným vlasům, makeupu, barvě očí a odstínům kůže, přičemž napříč všemi třemi hrami bude k dispozici jednotný editor postavy se vším, co v něm bude k dispozici, a také možnost hrát v prvním a druhém díle za výchozí Shepardovou tak, jak ji známe z třetího dílu. Příznivcům hudby pak nepochybně udělal radost skladatel Sam Hulick, autor soundtracku všech tří původních Mass Effectů, jelikož prostřednictvím Twitteru oznámil, že byl přizván ke spolupráci na Legendary Edition, aby nabídl „zabijácký“ mix jedné staré a nepoužité skladby.

Na oficiálním webu, kde kromě souhrnu informací najdeme i již zmíněný seznam všech DLC, se autoři remasteru rozpovídali i o tom, co lze očekávat na jednotlivých platformách. PC hráči se mohou těšit na nativní podporu ovladače a širokoúhlého rozlišení v poměru 21:9, lepší navigaci v rámci uživatelského rozhraní a kompatibilitu s DirectX 11. Dojít má i na odemčenou frekvenci snímků za sekundu. Na konzolích pak nebude chybět výběr ze dvou režimů výkonu, z nichž jeden nabídne lepší vizuální zážitek a druhý větší frekvenci snímků za vteřinu. A jestli chcete vidět nějaké to srovnání, opět vás odkážeme na oficiální web, kde je k dispozici čtveřice srovnávacích materiálů - dvě videa a dva obrázky. Těm, kteří naopak potřebují osvěžení a připomenutí některých klíčových událostí z historie světa Mass Effectu, může přijít vhod příslušná sekce.

Oznámení data vydání a nové informace doprovází také velmi působivý trailer, který krásně shrnuje to nejlepší a nejzajímavější z celé trilogie a vyhání pomyslný hype meter do závratných výšin. Launch trailer Mass Effectu 2, který by určitě mnozí fanoušci (včetně autora této novinky) rádi vyhlásili nejlepším nebo alespoň nejvelkolepějším herním trailerem všech dob, to sice není, ale i tak se po jeho zhlédnutí nejde netěšit. A hlavně se nedá dost dobře ubránit potřebě znovu přemýšlet nad tím, kdo musí přežít do samotného konce, s kým vším bude muset náš/naše Shepard/Femshep vlézt do pelechu a jaký obchod na Citadele vyhlásíme jako náš nejoblíbenější.

Otázku přítomnosti české lokalizace prvního a druhého Mass Effectu (třetí díl se dočkal pouze fanouškovského překladu) zatím bohužel nikdo neřeší. Raději tedy bude lepší počítat s možností, že žádná česká lokalizace Legendary Edition nebude. Neuvádí ji ani stránka na Steamu. Kde lze mimochodem najít i doporučené a minimální hardwarové požadavky.

Minimální požadavkyDoporučené požadavky
64-bit Windows 1064-bit Windows 10
Intel Core i5 3570 nebo AMD FX-8350Intel Core i7-7700 nebo AMD Ryzen 7 3700X
8 GB RAM16 GB RAM
NVIDIA GTX 760 nebo AMD Radeon 7970 / R9280XNVIDIA GTX 1070 / RTX 2000 nebo Radeon Vega 56
110 GB volného místa na disku110 GB volného místa na disku