Ano, trvalo to dlouho. Možná až příliš dlouho, ale konečně jsme se dočkali. V polovině minulého měsíce jsme mohli poprvé Mafia: Definitive Edition vidět v pohybu díky příběhovému traileru navozujícím řádnou dávku nostalgie. Přislíbeny byly také gameplay záběry na jedné z letošních „E3” akcí. Na ty nakonec nedošlo a nevědělo se přesně, kdy je uvidíme. S čekáním nám ale pomohla řada novinek a zpráv. Nechyběly četné rozhovory, detaily, zajímavosti a pro našince hlavně potvrzení návratu Marka Vašuta v ústřední roli včetně několika dalších původních dabérů jako Petra Rychlého, Luďka Čtvrtlíka nebo Dalimila Klapky.

Většina z vás ale svůj názor dávala jasně najevo - prostě je potřeba vidět, jak ta hra vypadá reálně. Jak se hraje. Jak moc je zachovaná originální podoba a hratelnost nebo nakolik se naopak blíží druhému nebo třetímu dílu. A právě vydané gameplay záběry, zaobírající se především misí Výlet do přírody, hovoří zcela jasně.

Přečtěte si také: Ředitel Hangaru 13 se více rozpovídal o remaku Mafie, v čem bude příběh rozšířenější a v čem zůstane hra věrná originálu?

Už na první pohled je vidět, že co po hratelnostní stránce musíme počítat spíše s tím, co jsme viděli ve druhém, potažmo třetím díle. Krytí i přestřelky vypadají velmi podobně a nechybí typické moderní prvky jako sběratelské předměty (v tomto případě šlo o kartičku Carla Falconeho z druhé Mafie), zničitelné prostředí ve formě třeba plotů a beden nebo vybuchující barely na každém rohu. Obzvlášť poslední zmíněná věc podle nás nepůsobí zrovna nejlépe, hlavně kvůli jejich kvantitě, a výbuchy tu rozhodně nejsou žádnou raritou. Přesto je naštěstí vidět, že nejsou jednotlivé souboje až tak akční nebo mobilní jako v třetím díle a více se zaměřují na krytí nebo taktické obcházení nepřátel. Což by mohlo být o to důležitější na těžších obtížnostech.

V ostatních případech ale hra z nových ukázek vypadá tak, jak byste asi očekávali. Jinými slovy jde o moderní střílečku, která je do jisté míry podobná třetí Mafii s velkým důrazem na původní, byť trochu upravený nebo rozšířený příběh, jak bylo dříve avizováno. V tomto konkrétním případě se nám nedostal větší pohled na jízdu nebo město obecně a většina videa se točí jenom kolem oné farmy mimo město, v níž se celá mise odehrává.

Podívat se tak můžeme hlavně na tu příběhovou část nebo podobu mise jako celku. Nechybí značná změna dialogů nebo nové cut-scény - například při přepadení Tommyho a nalezení postřeleného Sama. Největší změnu ovšem podstoupil hlavně level design. Ačkoli je hned jasné, že jde o Výlet do přírody, shodná místa nebo stodoly byste nejspíš hledali jen stěží. I přesto je průběh vlastně zcela totožný a nechybí ani mírně upravený, přesto velmi rozpoznatelný úvod s Pauliem v autě na začátku nebo závěr s honičkou v korbě náklaďáku.

V neposlední řadě můžeme v gameplay videu vidět i pár scén z jiných částí hry. Dostal se nám tak menší pohled na pár chuligánů při doprovodu Sáry, Tommyho odpočinek u taxíku, větší pohled na interiér i exteriér Pepého restaurace, závodní okruh, kostel, honičku na Morella nebo město samotné.

Potěší i mnohem lepší pohledy na Salieriho přítele Franka, koktavého mechanika Ralpha a donova experta na zbraně Vincenza.

Všímavějším z vás určitě neunikla ani krátká ukázka - a tedy potvrzení návratu - auto encyklopedie. A tudíž i bližší ukázka auta Lassiter V16 Appolyon. Za pozornost stojí hlavně počet aut vlevo nahoře, který ukazuje číslo 53. Zdali jde o finální počet, není jasné, ale i tak převyšuje počet v původní hře. Tam jsme mohli najít 28 běžných aut a 19 speciálních v rámci Extrémní jízdy, jejíhož potvrzení jsme se zatím nedočkali.

Nutné je samozřejmě připomenout, že jedna z velkých hratelnostních novinek remaku Mafie je přítomnost motorek, které vozový park také značně rozšíří. Určitě neuškodí ani připomenout, že mezi další novinky patří například nové mise (víme, že jedna taková se bude točit kolem baseballového zápasu), přesto mají být zachovány všechny, které byly v originále. Jak ukazují oficiální záběry, tak chybět samozřejmě nebude ani přestřelka v galerii nebo honička s gangstery v úvodu hry.

Přečtěte si také: Remake Mafie potvrzuje české dabéry a přináší detaily o rozšířeném příběhu

Mafia: Definitivní edice vychází na PC, PS4 a Xbox One 25. září/septembra.