Když došlo na oznámení projektu Mafia: Definitive Edition, v oficiální tiskové zprávě jsme se mohli dočíst, že remake nesmrtelné mafiánské klasiky bude vybaven „úžasným hudebním doprovodem s původními nahrávkami”. Na základě této informace a několika nepotvrzených dohadů tak vznikla představa, že ve hře uslyšíme hudební doprovod původní Mafie, jen znovu nahraný orchestrem a případně rozšířený o další skladby kvůli novému obsahu. Nakonec je tomu ale jinak.

O tom, že dřívější informace a spekulace mohou být zavádějící nebo vyloženě mylné, svědčil už nedávný článek v oficiálním PlayStation magazínu, v němž Alex Cox ze studia Hangar 13 hovoří o zcela novém soundtracku, byť inspirovaném originálem a obohaceném o ústřední skladbu původní Mafie. A právě tak to nakonec bude.

Hudební doprovod je zcela nový, přičemž ho má na svědomí Jesse Harlin, spoluautor originálního soundtracku Mafie 3, který má na kontě také hudbu pro multiplayerovou střílečku Valorant. Jelikož jde o veterána z LucasArts, je podepsán i pod soundtrackem her Star Wars: The Old Republic nebo Star Wars: Republic Commando.

Byl to právě Harlin, kdo na Twitteru oficiálně oznámil, že složil novou hudbu pro Mafia: Definitive Edition. Dle jeho slov na soundtracku pracoval pár let ve spolupráci s Mattem Bauerem a studiem Hangar 13. Původní oznámení sice stále nabízelo prostor pro různé interpretace, ty však byly smeteny ze stolu poté, co Harlin v reakci na dotazy fanoušků potvrdil a citoval Coxova slova.

Očekávat tedy můžeme nový hudební doprovod, díky němuž remake nabídne třikrát více hudby než originální Mafia. Mimo jiné obsáhne nové hudební motivy postav a často se také opírá o nezapomenutelnou ústřední skladbu od Vladimíra Šimůnka, jenž je podepsán pod celým soundtrackem Mafie z roku 2002. Harlin prohlásil, že přestože se jedná o nový soundtrack, ústřední skladba se v něm ozývá častěji než v případě původní hry.

Nezbývá než doufat, že bude nový zvuk města Lost Heaven a příběhu Tommyho Angela stát za to a že dostojí odkazu a kvalitě hudby v původní hře. Řadu fanoušků nicméně Harlinova část soundtracku Mafie 3 zklamala (chválu sklidil spíše spoluautor Jim Bonney, jenž se postaral o podstatně zajímavější skladby). Nezřídka šlo o jeden z mnoha terčů kritiky hry, zvlášť s přihlédnutím na kvality a oblibu hudebního doprovodu předešlých dílů a výtečný výběr dobových songů, které originální soundtrack značně zastínily. Jesse Harlin si však myslí, že doprovod remaku Mafie je jeho zatím nejlepší práce, tak snad bude výsledek tomuto tvrzení odpovídat.