Po letech půstu se zdá, že se Microsoft našel. Velká investice do vlastních týmů a nákup nových studií se společnosti vyplácí. Ty největší investice zatím nejsou vidět, ale Halo Infinite a Forza Horizon 5 z minulého roku jsou signálem, že se fanoušci Xboxu a PC mohou v nadcházejících letech těšit na zajímavé hry.

Oba tituly se staly hitem. Závody Forza Horizon 5 zasazené do nádherného mexického klimatu si vyzkoušelo 18 milionů hráčů. Před čtrnácti dny přitom Microsoft hlásil o tři miliony méně. Halo Infinite má zase nejlepší start v historii této sci-fi značky. Poslední dobrodružství Master Chiefa přilákalo 20 milionů hráčů.

V obou případech nemůžeme mluvit o prodejích. Halo Infinite i Forza Horizon 5 jsou k dispozici v předplatném Xbox Game Pass a PC Game Pass, ale takovou strategii Microsoft zvolil a sází na ni. Navíc multiplayer Halo Infinite je free-to-play.

18. 1. 2022, kdy Microsoft oznámil, že koupí Activision Blizzard za historických 68,7 miliardy dolarů (přibližně 1,5 bilionu Kč), jsme se dozvěděli jednu důležitou informaci. Služby Xbox Game Pass a PC Game Pass mají dohromady více než 25 milionů předplatitelů. Ti se mohou v budoucnu těšit na rozsáhlý katalog her od Activisionu Blizzard, stejně tak na další zajímavé novinky.

Další důkaz o tom, že Microsoft jde dobrou cestou, najdeme ve finančních výsledcích za druhé fiskální čtvrtletí. V posledních třech měsících loňského roku vykázal celý Microsoft nárůst příjmů o 20 procent na 51,7 miliardy dolarů a čistý zisk byl 18,8 miliardy dolarů, což je o 21 procent více.

Divize More Personal Computing, jež zahrnuje příjmy z Xboxu, vykázala nárůst příjmů o 15 procent na 17,5 miliardy. Příjmy z her vzrostly o 8 procent a příjmy z obsahu a služeb Xboxu vzrostly meziročně o 10 procent.

Divize Xboxu za celý rok 2021 vydělala 16,28 miliardy dolarů a zaznamenala 17,7% nárůst. To je rekordní hodnota, která překonala rok 2020. Nárůst v segmentu hardwaru o 63,3 % v roce 2021 byl způsoben konzolí Xbox Series X/S. Konzole přitom vyšly v listopadu 2020, ale Microsoftu se loni podařilo vyrobit a dodat na trh více kusů.

Podle analytika Daniela Ahmada se prodeje Xboxu Series X/S dostaly odhadem na 12 milionů kusů.