Nepochybujeme o tom, že řadu hráčů a příznivců titulů, které vydává společnost Bethesda, muselo zahájení letošního QuakeConu zklamat. V jeden moment se už už zdálo, že Marty Stratton ze studia id Software oznámí vylepšenou verzi střílečky Quake 2 z roku 1997, v níž mnozí v posledních dnech a týdnech doufali. Ale nakonec zmínil pouze tou dobou už oznámené přidání multiplayerového módu Threewave Capture the Flag do loňské vylepšené verze prvního dílu série Quake. A ty achievementy Xboxu spojené s free-to-play střílečkou Quake Champions? Ve skutečnosti se vážou jen na uvedení Quake Champions do nabídky Game Passu na PC, ne na port na Xbox.

Nezapomínejme ale na to, že před startem QuakeConu nikdo žádný Quake 2 Enhanced nebo Quake Champions na Xbox neoznámil a ani nenaznačil. Šlo zkrátka pouze o produkty přání a spekulací komunity. Něco ale pořadatelé akce přece jen oznámili, a to nový pohled na Redfall, singleplayerový i kooperativní mix střílečky a RPG, na němž pracují tvůrci Dishonored a Prey ze studia Arkane. A tak tu nyní máme více než dvacetiminutové video, které nabízí pohled do zákulisí.

Vývojáři z Arkane ve videu z větší části opakují už známé informace a fráze, z nichž většinu najdete i v našem předešlém zpravodajství. Něco nového tu ale přece jen je. Kromě bližšího pohledu na nepřátele a čtyři hratelné postavy nám totiž tvůrci nabídli přiblížení vizuální identity společnosti, která stojí za zrodem upírů, s nimiž se při hraní střetneme. V Arkane totiž vymysleli upíry, kteří vznikli zásluhou vědecké činnosti. Zaujmout mohou také rendery či koncepty několika více či méně tradičních a moderních zbraní.

Asi nejzajímavější je ale pohled na svérázná příslušenství zbraní, s nimiž můžete upíry probodnout. Jelikož mají vaši nepřátelé vědecký původ, česnek, kříž nebo tekoucí voda s nimi nejspíš nic moc neudělá, ale stále do nich můžete vrazit nějaký ostrý předmět a tím je zabít. A k tomuto účelu si můžete na svou zbraň přidělat kus kytary, velrybářskou harpunu a dokonce zahradního trpaslíka.

Inu, jsou tituly a série, v nichž musíte zahradního trpaslíka zdlouhavě dostat z bodu A do bodu B nebo rovnou do vesmíru (studio Arkane dokonce na jedné takové sérii kdysi pracovalo, než byl jistý projekt s pracovním názvem Ravenholm zrušen). A pak jsou tu hry, v nichž můžete s trpaslíky likvidovat upíry. Redfall má být dokonce dosud největší hra od Arkane, minimálně z hlediska rozlohy a otevřenosti herního světa, která zahanbuje i stanici Talos 1 z Prey. Tak snad bude na takové ploše pořád co dělat.

Redfall vyjde během první poloviny roku 2023 ve verzi pro PC (Steam, Epic Games Store) a Xbox Series X|S. Hra bude k dostání také v Game Passu.