Z trailerů a dostupných informací jsme mohli nabýt dojmu, že Redfall má podobnou hratelnost jako Left 4 Dead. Připouští to i kreativní ředitel Ricardo Bare, ale jinak je Redfall úplně jiný.

„Jsou tu čtyři hratelné postavy, můžete hrát společně kooperativně a čelit nemrtvým,“ vyjmenoval Bare v rozhovoru pro GamesRadar společné věci Redfallu s Left 4 Dead. Kde se Redfall liší, tak je to způsob, jakým hrajete a prožíváte hru. Tady se Left 4 Dead vůbec nepodobá a má blíže k Far Cry.

Největším rozdílem je otevřený svět Redfallu, který můžete prozkoumat, zatímco Left 4 Dead a podobné kooperativní střílečky se odehrávají v jednotlivých úrovních. Svět je velký a obsahuje domovskou základnu, kde můžete mluvit s NPC, domlouvat vedlejší úkoly a vybírat si příběhové mise. Případně tohle všechno můžete přeskočit a vyrazit ven na vlastní pěst.

Svět Redfallu nebude tak rozsáhlý jako v běžných open-world titulech. Také nezahrne vozidla, takže měřítko a tempo je tomuhle ohledu přizpůsobeno.

„Chceme, abyste se v noci v mlze plížili kukuřičným polem a ve tmě slyšeli šepot upírů. Možná v dálce zahlédnete statek a připlížíte se k němu, abyste zjistili, že je plný kultistů a několika uvězněných přeživších, které můžete zachránit. Přesně takovou atmosféru má Redfall,“ uvedl Bare, aby bylo jasno, že to není ve stylu z bodu A do bodu B.

V Arkane Studios, kde vytvořili sérii Dishonored, Prey z roku 2017 nebo Deathloop, chtěli udělat něco, co by se blížilo klasikám, jako je Far Cry 2 a série S.T.A.L.K.E.R. Také chtěli větší střílečku, než dělali dříve. Z toho důvodu využili možnost spolupracovat s tvůrci série Doom z id Software. Ti jim poskytli zpětnou vazbu a rady.

Nebude to ale pouze o střílení. Redfall má dynamický systém dialogů. Ten má zajistit, aby kombinace postav vyústila v různé dialogy podle situací a času, které spolu stráví. Hrdinové spolu mluví a poznávají se. Čím více času spolu tráví, tím důvěrnější jsou dialogy. Vypadá to, že budování důvěry přinese nějaké nespecifikované výhody.

Tak uvidíme, jak Redfall dopadne. V Arkane jsou každopádně rádi, že v den vydání bude dostupný pro předplatitele Game Passu. Těší je, že velké množství hráčů bude mít možnost zahrát si Redfall. Díky Game Passu mohou představit svou tvorbu a prezentovat své hodnoty.

Já už jen připomenu, že Redfall bude možné celý projít v singleplayeru, dokonce bez doprovodu umělé inteligence.

Redfall má vyjít během první poloviny roku 2023 na PC a Xbox Series X/S.