Začátkem měsíce hráče nemile překvapila cena PlayStation 5 a Xbox Series X verzí hry NBA 2K21, která je o 10 dolarů dražší než na současnou generaci konzolí. Divize 2K Sports argumentovala tím, že jejich nejnovější basketbal je pro next-gen verze vytvořen od nuly. Jak se zdá, tak NBA 2K21 nebude jedinou hrou s vyšší cenou. Společnost IDG Consulting, která spolupracuje s předními vydavateli, vzápětí varovala, že další vydavatelé zvažují to samé. Prezident IDG Consulting poukazoval na skutečnost, že cena her je stabilní od roku 2005 (v USA), zatímco ceny za televizi a filmy se od té doby výrazně zvýšily.

Do debaty o ceně her se zapojil Cory Barlog. Vedoucí vývoje God of War z roku 2018 pro PS4 by raději mírně navýšil cenu a vynechal pekelné mikrotransakce, které jsou k vidění v některých hrách.

Od roku 2005 se nové AAA hry ve Spojených státech amerických prodávají za 59,99 dolarů, zatímco v Evropě je to 59,99 euro. U nás kupujeme konzolové hry většinou za 1699 korun (v přepočtu za 64 euro). Pokud by došlo k navýšení o deset dolarů, tak se jedná o nárůst o 17 % a u nás by se tedy mohla cena potenciálně zvednout za 74 euro, což by bylo necelých 2000 Kč.

Vývojáři podle IDG Consulting argumentují tím, že náklady na vývoj her za poslední roky vzrostly a do prodejní ceny se to dosud nepromítlo. I zástupci Sony očekávají, že vývoj her pro PlayStation 5 bude o něco dražší.

Přečtěte si také: Sony ukázala design krabičky pro PlayStation 5 hry

Co si myslí hráči? Na Twitteru někteří připomínají větší zájem o hry, které prodávají miliony kusů po celém světě, což se odrazuje na rekordních ziscích jednotlivých společností. Jiní se bojí chamtivosti a mají strach, že by vydavatelé navýšili cenu, a přesto by ve hře mikrotransakce zůstaly, protože v současné době přinášejí do pokladny společností stovky milionů dolarů za čtvrtletí.

Jakého názoru jste vy? Platili byste raději současných 60 dolarů za hru s tím, že v ní mohou být mikrotransakce, nebo byste si raději připlatili o 10 dolarů více s vědomím, že hra bude čistá?