PlayStation není dle všeho zrovna příjemné místo pro indie vývojáře, dost často se tedy stává, že některé indie tituly prostě na tuto konzoli nevyjdou. Přesto Sony indie projekty podporuje, a tak tu máme sedm nezávislých titulů, které míří na PlayStation 4 a PlayStation 5.

Jako první si můžeme připomenout akční rogue-like titul Hades od Supergiant Games, který na PC a Nintendo Switch dorazil již v loňském roce. Jeho příchod na konzole PS4 a PS5 byl oznámen během letošní E3 a hru můžete očekávat už 13. 8. Společně se Zagreem se tak budete moci pokusit opustit řecké podsvětí již za pár dní. Více informací o hře najdete v naší recenzi.

Jako další tu máme Oxenfree 2: Lost Signals od studia Night School. V tomto titulu se pustíte do prozkoumávání rádiových signálů a tajuplných nadpřirozených jevů. Hlavní hrdinkou je zde Riley, která se vrací do svého rodného města Camena, aby přišla na kloub podivnému rádiovému vysílání. Titul zatím nemá jasně stanovené datum vydaní, ovšem dorazit by měl ještě letos.

Dalším zajímavým titulem, který už je nějakou chvíli mezi námi, je otočená hororovka Carrion. Tu si mohli užít jak PC hráči, tak i příznivci konzole Xbox. PlayStationu se hra vyhýbala. Nyní ale byla oznámena a dorazí ještě letos. Ve hře se stanete krvelačnou masou čehosi, která šíří paniku a smrt po celé vědecké základně, vyvíjí se a získává další schopnosti, zatímco se snaží uniknout svým věznitelům.

Pokračování úspěšné metroidvanie Axiom Verge z roku 2015 se podívá mimo PC a Nintenda Switch také na obě konzole od Sony. V Axiom Verge 2 na vás čekají dva světy v jednom. Celý svět je totiž propojen přes trhlinu s alternativní dimenzí, do které se při svém průchodů hrou několikrát podíváte. Titul zatím nemá stanovené datum vydaní, dle všeho by ale měl dorazit již brzy.

Jako další tu máme něco od poněkud známějšího studia. Sol Cresta je pokračování vesmírné střílečky z herní automatů Moon Cresta (1980) a Terra Cresta (1985) od PlatinumGames, tvůrců Nier: Automata. Bude se jednat o finální kapitolu celého příběhu, v němž se pokusíte vytrhnout galaxii ze spárů zla. Titul je ve vývoji pro PlayStation 4 a dočkat bychom se ho měli ještě letos.

Mezi již vydané hry, které se konzoli PlayStation vyhnuly, patří také A Short Hike. Relaxační titul, ve kterém se pustíte do zdolávání hory, abyste si mohli zatelefonovat. Hrajete za ptáka jménem Claire. S ním můžete volně prozkoumávat celý horský masiv, zatímco pomáháte místním usedlíkům, hrajete různé minihry nebo se jen kocháte krajinou. A Short Hike dorazí na PS4 a PS5 na podzim letošního roku.

Do pohádkového a gotického světa se podíváte v titulu Wytchwood od Alientrap Games. V roli staré čarodějnice budete prozkoumávat tajuplnou a pestrobarevnou krajinu, sbírat magické ingredience, vařit čarovné lektvary a vynášet soudy nad rozmarným obsazení postav. Hra dorazí letos na podzim, a kromě PS4 a PS5 vyjde také na PC, Xbox a Nintendo Switch.