Když se už skoro zdálo, že studia Nightdive, MachineGames a id Software jaksi zapomněla, že v létě společnými silami uvedla na trh novou verzi prvního dílu série Quake, přišla druhá aktualizace. A že na novém bezplatném obsahu rozhodně nešetří. Update 2 v první řadě přidává do hry zbrusu nový Horde mód, který mají na svědomí vývojáři z MachineGames, autoři epizod Dimension of the Past a Dimension of the Machine nebo novějších her ze série Wolfenstein.

Horde mód lze hrát v rámci multiplayeru na čtyřech nových mapách, a to lokálně nebo online a o samotě nebo s až třemi dalšími hráči či boty. K dispozici jsou všechny obtížnosti, přičemž budete vždy čelit vlnám dobře známých nepřátel. Každou třetí vlnu se však objeví nějaký silnější protivník, za jehož překonání získáte stříbrný klíč, který lze následně využít k odemčení míst na mapě, jež ukrývají lepší zbraně, třeba raketomet nebo granátomet.

Po skončení deváté vlny zase získáte zlatý klíč, který lze využít k odemčení hlavní brány a k úspěšnému zakončení hry. Zároveň vám ale nic nebrání bránu ignorovat a hrát, dokud všichni hráči nezemřou. Neúspěchem zápas skončí v případě, že během libovolné vlny zemřou všichni hráči. Pokud padnou jen někteří, stačí, aby byl alespoň jeden hráč naživu, načež všichni po zdárné eliminaci všech nepřátel v dané vlně zase ožijí.

V Horde módu samozřejmě nechybí ani power-upy, tajná místa na mapě nebo možnost získat více bodů likvidací protivníků v rychlém sledu. My již nový režim zkoušeli a rozhodně se jedná o zábavnou záležitost. Už jen díky tomu, že každá mapa je z hlediska atmosféry, struktury i obzvlášť nebezpečných míst odlišná, nemluvě o různé dostupnosti zbraní a tajných míst.

Pokud vás ale nic takového neláká, můžete v hlavním menu hry zamířit do sekce addonů, kde již není k dispozici jen Quake pro Nintendo 64. Nově zde najdete také singleplayerový addon Honey, který má na svědomí Christian Grawer. Nejen že jde o zkušeného moddera, ale navíc ve studiu MachineGames zastává pozici Senior Level Designer.

Update 2 také přináší různé opravy bugů a drobnější vylepšení. Již stažené addony lze nově hrát bez připojení k internetu, v Gameplay sekci nastavení je možné změnit barvu a typ zaměřovače, textový chat a push-to-talk hlasový chat je odteď k dispozici i v lobby před ostrým startem multiplayerového zápasu a navíc došlo k vylepšení automatického míření. A jen tak mimochodem, Quake je nyní k dispozici na PC i přes Epic Games Store.