Hra The Settlers: New Allies od studia Blue Byte a Ubisoftu moc nadšení mezi hráči nezpůsobila. Naopak převládají obavy, když byl návrat známé budovatelské real-time strategie několikrát odložena a navzdory brzkému vydání nevidíme žádnou velkou aktivitu. Této situace využívá Volker Wertich, původní tvůrce The Settlers, a přichází s Pioneers of Pagonia.

I tohle je real-time strategie. Wertich ji popisuje jako ultimátní simulační titul, návrat ke klasickému budování měst, v němž budete objevovat a prozkoumávat bájné ostrovy Pagonie a uzavírat spojenectví s mnoha místními obyvateli. Už v předběžném přístupu na Steamu bude k dispozici více než 40 různých typů budov a více než 70 různých druhů zboží a rozvětvené výrobní řetězce. To vše vám má umožnit být při budování ekonomiky svého národa kreativnější.

„Sledujte, jak ekonomika ožívá díky úžasným animacím všech transportů zboží, výrobních procesů a objevů obyvatelstva,“ uvádí tisková zpráva. Větší důraz je v Pioneers of Pagonia kladen na průzkum těchto tropických ostrovů. Objevit bude možné ztracené poklady, podzemní zdroje, úrodnou půdu a skrytá místa. Jen si dávejte pozor, ne všichni obyvatelé ostrovů budou přátelští. V budoucnu bude možné se do Pagonie vypravit s kamarádem v kooperativním režimu.

Wertich, který zastává roli kreativního ředitele uvedl, že se s týmem vrací k počátkům simulace budování měst, kde se prohánějí tisíce obyvatel a kde se klade důraz na hloubkovou simulaci herního světa a ekonomiky, kterou komunita tolik miluje.

Titul vzniká v nezávislém německém studiu Envision Entertainment a do early access na Steamu vstoupí koncem letošního roku. Vývojáři hodlají hru vyvíjet a vylepšovat ve spolupráci s komunitou. V early access má být nejméně šest měsíců. Bude se optimalizovat a obohacovat o nové funkce, další budovy a nové výrobní řetězce.

V předběžném přístupu nebude chybět generování procedurálních map, které poskytují nekonečnou zábavu. Tvůrci upozorňují, že se mohou vyskytnout chyby a hra nemusí fungovat dokonale hladce na veškerém hardwaru, ale právě od toho je early access.