Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

Původní Mafie z roku 2002 versus remake Mafie, který vyjde v letošním roce. Po našem obrázkovém porovnání vám nabízíme ještě video od jednoho fanouška, abyste si prohlédli změny, které odhalil sobotní příběhový trailer.

- Finské studio Remedy hledá senior producenta, který se připojí k týmu starajícího se o značku Control, což naznačuje vývoj druhého dílu této akční adventury.

- Tvůrce A Way Out láká na odhalení jeho nové hry. Josef Fares zve hráče na EA Play Live (19. června v jednu ráno našeho času), kde uvidíme teaser na nový projekt studia Hazelight, které před A Way Out vytvořilo Brothers: A Tale of Two Sons. S největší pravděpodobností půjde o další kooperační zážitek.

- KFC má vlastní konzoli. Řetězec rychlého občerstvení představil KFConsole jako parodii na PlayStation 5 a Xbox Series X. Konzole KFC se chlubí podporou rozlišení 4K, 120 snímky za sekundu a multiplatformními hrami. K tomu má 2 TB disk a zařízení je vybaveno speciálním grilem, na kterém si můžete upéct kuřata. Odvážný je také design.

- The Last of Us Part II nejlépe hodnocenou PlayStation 4 exkluzivitou na Metacritic. Agregátor recenzí u hry uvádí průměrné hodnocení 96/100, což je o bod lepší, než má The Last of Us Remastered a o bod méně než GTA V a Red Dead Redemption 2. Z PS4 exkluzivit má 95/100 Persona 5 Royal a 94/100 God of War z roku 2018. Zároveň je The Last of Us 2 nejlépe hodnocenou hrou roku 2020 a třetí nejlépe hodnocenou hrou v historii PS4 titulů, včetně multiplatformních her.

- Pokémon GO v srpnu přijde o podporu 32-bitových operačních systémů Android. Studio vysvětlilo, že takto zefektivní vývoj a zaměří se na podporu novějších operačních systémů a technologií. V srpnu tedy nebudou mít do hry přístup majitelé starších telefonů a tabletů. Většinou se to týká zařízeních vydaných před rokem 2015, včetně Galaxy S4, S5 a Note 3, Sony Experia Z2 a Z3, stejně tak první generace Motorola Moto G.

Přečtěte si také: Ano, Petr Rychlý bude v remaku Mafie znovu dabovat Paulieho

- WB Games oznámili The Lord of the Rings: Rise to War, strategickou mobilní hru ze světa Pána prstenů, která nabídne ikonické postavy a lokality z původní trilogie. Fanoušci zaplavili Twitter dotazy o nových hrách Batman a Harry Potter pro PC a konzole, na které stále čekají.

- Z polské kyberpunkové akce Ghostrunner se může stát série a mnohem větší značka. Indie hru si vzala pod svá křídla vydavatelská společnost 505 Games. Ta vývojářům poskytne dodatečnou finanční podporu a zajistí marketingové aktivity.

- Společnost Devolver Digital potvrdila svou prezentaci. Nevšedního zážitku se dočkáme v polovině července. Devolver baví novináře i internet od E3 2017, kdy se firma předvedla s velmi netradiční tiskovou konferencí. Tak uvidíme, co si vydavatel her jako Serious Sam 4, Fall Guys, Disc Room a Carrion připravil tentokrát.

- Resident Evil 8 Village má vyjít výhradně na PC, PS5 a Xbox Series X. Současnou generaci má připravovaný díl akční hororové série vynechat. Tvrdí to známý insider Aesthetic Gamer, který jako první informoval o hře, ještě v době, kdy nebyla oficiálně oznámena. Vývojáři se měli rozhodnout vynechat PS4 a Xbox One z důvodu načítání. Ve hře je totiž rozsáhlá mapa vesnice a kdyby hráč neustále viděl obrazovku s načítáním, trpěla by atmosféra.

- Phil Spencer, viceprezident herního oddělení a vedoucí Xboxu, oslavil 30 let v Microsoftu. Spencer začal v Microsoftu pracovat v roce 1990, ale na stáži byl ve firmě již od roku 1988 a podílel se na vývoji her jako Fable a Rise of Nations. Pak výrazně promluvil do značky Xbox a od roku 2010 ho pravidelně vídáme na tiskových konferencí.

- Blíží se oznámení menší, méně výkonné a levnější verze next-gen konzole Microsoftu? Americká firma si zaregistrovala ochrannou známku pro Xbox Series. Dosud měla jen pro Xbox Series X. Dříve se spekulovalo o Xbox Series S alias Xbox Lockhart, který má být levnější a méně výkonný než Xbox Series X.

Přečtěte si také: EA představili Star Wars: Squadrons. Jde o arkádovou leteckou střílečku s příběhem

- GameStop se snaží zabránit rabování. Jednu z jeho prodejen chrání ozbrojení lidé na střeše budovy. Demonstrace a rabování vypuklo v USA po smrti George Floyda. Fotografie by měla pocházet z Pensylvánie.

- PlayStation VR je kompatibilní s konzolí PlayStation 5. Sony slibuje brzy podrobnosti o hrách, které si ve virtuální realitě budou moci hráči zahrát. VR verze Astro's Playroom a Resident Evil 8: Village nechtěla Sony komentovat.

- Humble Bundle se podílí na financování vývoje 11 různých her - od karetních her, leteckých titulů přes taktické RPG, plošinovky a adventury. Všechny hry najdete v ukázce níže a vyjdou na PC: Ring of Pain, Carto, Popup Dungeon, Ambition: A Minuet in Power, Ikenfell, Fae Tactics, The Iron Path, Prodeus, Slay the Spire, Wingman a One Step from Eden.