Stalo se nevyhnutelné, PUBG: Battlegrounds po vzoru konkurence v podobě Fortnite, Apex Legends a Call of Duty: Warzone bude zdarma. Na The Game Awards 2021 bylo oznámeno, že k přechodu na free-to-play dojde 12. 1. 2022.

S bezplatným modelem přichází nový prémiový účet nazvaný Battlegrounds Plus. Ten hráčům nabídne dodatečnou měnu, Ranked Mode, funkci Custom Match, herní předměty a další bonusy. Upgrade účtu je zpoplatněn jednorázovým poplatkem 12,99 dolarů/eur (cca 330 Kč), ale funkce jsou volitelné pro základní zážitek z PUBG.

Hráči, kteří si hru PUBG zakoupili a hráli již před jejím přechodem na free-to-play, získají speciální balíček, který obsahuje bezplatný upgrade na účet Battlegrounds Plus a speciální kosmetické předměty.

Free-to-play verze hry PUBG bude k dispozici na PC, PlayStationu 4, PlayStationu 5, Xboxu One a Xboxu Series X/S.

Hra PUBG byla spuštěna v předběžném přístupu v roce 2017 (ačkoli až do letošního léta se jmenovala PlayerUnknown's Battlegrounds) a rychle si získala popularitu, která ji vynesla na vrchol žebříčku nejlepších her služby Steam. Hra se nakonec dostala i na konzole Xbox One a PlayStation 4.

PUBG si udrželo dominanci v žánru battle royale až do začátku roku 2018, kdy se objevila konkurence od Epic Games – hra Fortnite: Battle Royale si rychle získala hráče. Pro iOS a Android nedávno vyšlo PUBG: New State, které přeneslo battle royale bitvy do budoucnosti.