Společnost Sony se tento týden zaměřila na bližší představení nadcházejících her pro PS5. Poprvé jsme se mohli podívat na Spider-Man Remastered s novou podobou Petera Parkera, který se více podobá Tomu Hollandovi, a dozvěděli jsme se o přednostech Gran Turisma 7, které poběží při 60 snímcích za sekundu. Mezitím se na internetu hlasitě mluví o samotném PlayStationu 5.

Začneme zprávou, která v posledních dnech rezonuje mezi modrým táborem. Gene Park z Washington Post tvrdí, že PS5 u mnoha vylepšených her nebude podporovat uložené pozice z PS4, což potvrdili tvůrci Yakuza: Like a Dragon, zatímco Insomniac Games garantovali fungování savů u Spider-Man: Miles Morales.

Zdálo se, že problém nebude tak velký. Nyní se ale mezi nekompatibilní hry (v souvislosti s uloženými pozicemi) přidává DiRT 5 od Codemasters a Maneater. Pokud tyhle hry rozehrajete na PlayStationu 4 a poté si koupíte PlayStation 5, tak budete muset začít od začátku. Přitom oba tituly podporují bezplatné vylepšení PS4 verze pro PS5.

Codemasters u DiRT 5 mluví o omezeném importu. Z PS4 do PS5 bude možné přenést mapy vytvořené v režimu Playgrounds, už ale ne progres v kariéře, vydělané in-game peníze nebo upravené vozy. Přitom na Xboxu Series X/S bude vše kompatibilní z Xbox One verze.

U žraločího RPG titulu Maneater (4K v 60fps, ray-tracing, podpora ovladače DualSense) se nepřenesou statistiky, uložené pozice ani trofeje. Společnost Tripwire Interactive jako první vysvětlila, proč tomu tak je. Zatímco u Xboxu One a Xboxu Series X/S jde o stejnou hru, tak u PS4 a PS5 to neplatí. To je zajímavé zjištění a dá se očekávat, že větší množství her nebude přenos uložených pozic mezi PS4 a PS5 podporovat.

Hry pro PS4 a PS5 jsou samostatné a nelze přenést trofeje, statistiky a uložené pozice, zatímco u Xbox Series X/S jde o stejnou hru.

Tripwire Interactive

Pokud se naplní černý scénář, tak se očekává, že podpora bude u mnohem menšího počtu her. Problém nastane zejména u velkých titulů, například u Cyberpunku 2077, Watch Dogs Legion nebo Assassin's Creed Valhalla.

Ve zdrojovém kódu PlayStation Store byly nalezeny zajímavé informace o PS5, o kterých Sony dosud nemluvila. Jde o mezigenerační party s vyšším počtem hráčů, sdílení her i zpětnou kompatibilitu.

V party se budou moci spojit hráči z PS4 a PS5. Dohromady jich bude moci být v jedné party až 100. Podporováno bude také odesílání zpráv. Jinými slovy sociální prostředí konzolí PlayStation bude jednotné, aby Sony zbytečně nerozdělovala komunitu. To se tak nějak očekávalo, když japonská společnost hodlá nadále podporovat PS4 a vydá na starou konzoli i Spider-Man: Miles Morales nebo Horizon Forbidden West.

ZPĚTNÁ KOMPATIBILITA HER

Důležitou funkcí je zpětná kompatibilita. Ze zdrojového kódu bylo vyčteno o postupem rozšiřování knihovny zpětně kompatibilních her. To signalizuje podobný postup, jaký zvolil Microsoftu mezi Xbox 360 a Xbox One. V tomhle případě má Sony aktualizovat firmware konzole, aby spustila další hry z předešlé generace. Může se tak stát, že některé hry bez aktualizace nebudou fungovat. Objevují se i upozornění o chybějících, blíže nespecifikovaných funkcích PS4 her na PS5.

V rámci zpětné kompatibility se mluví o režimu PS5 Boost. Ten má zajistit vyšší výkon v PS4 hrách na PS5 - podobně jako to udělal Microsoft u Xboxu Series X.

Sama Sony se měla postarat o tisícovku her, které budou z PS4 fungovat na PS5.

BEZ DUALSENSE SI NĚKTERÉ HRY NEZAHRAJETE

Tohle není úplně nová informace. Vedení Sony už dříve varovalo, že pro PlayStation 5 hry bude nutný ovladač DualSense, zatímco PS4 hry si na PS5 zahrajete i s DualShockem 4. Nevěděli jsme ale, že sami vývojáři mohou zabránit tomu, aby se hra bez připojení DualSense spustila. Komunita se obává, aby tohle rozhodnutí nemělo vliv na nekompatibilitu neoficiálních ovladačů. Sony se totiž vydala cestou haptické odezvy a adaptivních spouští, které má pouze DualSense. Funkce mají mít i další oficiální ovladače, které vznikají u partnerů Sony.

SDÍLENÍ HER, ČLENSTVÍ A CLOUD

V systému PlayStationu 5 má zůstat možnost sdílet hry a členství PlayStation Plus mezi ostatnímu uživateli konzole - formou primárního účtu. Nadále tak bude stačit koupit digitální verzi hry a mohou ji hrát přes svůj účet všichni členové domácnosti a získávat trofeje na svém účtu.

Fungovat bude také cloud pro uložené pozice. S největší pravděpodobností bude nadále určen předplatitelům PS Plus, kteří budou schopni přenášet uložené pozice z jedné konzole do druhé.

Přečtěte si také: PlayStation Plus Collection přináší výběr nejlepších PS4 her na PS5

Na závěr menší třešnička. Sony má přímo do PlayStation Store v konzoli implementovat seznam přání. Ten je doposud dostupný pouze ve webové verzi digitálního obchodu.

PS5 dorazí na evropský trh 19. 11. letošního roku za 13 490 Kč (499 euro). Verze bez Blu-ray mechaniky je za 10 790 Kč (399 euro).