Sony připravila vývojové nástroje, aby tvůrci her měli snadnější práci pro vytvoření přirozenějších vibrací při využití haptické odezvy.

Při čekání na datum vydání a cenu PlayStationu 5 se dozvídáme nové detaily o pokročilých funkcích ovladače DualSense. Japonský technologický gigant v aktuální zprávě popsal bezprecedentní funkci gamepadu pro novou konzoli. Ta má za cíl přinést hráčům nové zážitky z hraní her.

DualSense je pro PS5 důležitou technologickou inovací, což jsme mohli vidět v nedávné první reklamě zaměřené na ovladač, stejně tak při čtení dojmů a myšlenek jednotlivých vývojářů. Sony si uvědomuje, že nové možnosti mohou být pro některé týmy problematické a vyžadují další čas a investice do vývoje her.

Ačkoli DualSense umožní realističtější herní zážitky, tvůrci budou potřebovat více času a know-how k vytvoření vysoce kvalitních vibrací,“ dočteme se ve zprávě. Z toho důvodu společnost připravila vývojové prostředí, ve kterém mohou tvůrci možnosti snadno testovat.

Nástroje jim mají dokonce umožnit téměř automatické generování vibračních vzorců ze zvukových efektů her. Jinými slovy by DualSense měl být schopen automaticky vibrovat dle zvukových efektů hry. Postarat se o to má neuronová síť, kterou Sony postupně zdokonaluje a bude reagovat na zpětnou vazbu jednotlivých vývojářů.

Tvůrci samozřejmě mohou vše udělat ručně. I v tomto případě má být sestavení vibračních vzorců pro haptickou odezvu jednodušší a pohodlnější. Vše s cílem, aby hry na PS5 přinesly přirozenější vibrace.

PlayStation 5 očekávejte koncem letošního roku. Víme také, že využije nejmodernější technologie pro WiFi a Bluetooth.

PS5 S NEJMODERNĚJŠÍMI TECHNOLOGIEMI PRO WIFI A BLUETOOTH

Stahovat hry přes WiFi na PlayStationu 4 bylo zdlouhavé. Sony u konzole šetřila a zastaralá technologie bezdrátového připojení byla Achillovou patou konzole. Levný WiFi čip dosahoval maximálního rychlosti 300 Mbps, což nestačilo ani na streamování a majitelé základních modelů PS4 museli připojit ke konzoli internetový kabel. U PS4 Slim a Pro došlo k vylepšení čipu. Ten nabídl maximální rychlost 3,5 Gbps.

U PlayStationu 5 k tomuto problému nedojde. Sony měla použít nejmodernější technologii WiFi 6, která je 32x rychlejší než WiFi 4 čip v původních modelech PS4. WiFi 6 umožní stahovat rychlostí až 9,6 gigabitů za sekundu. To by mělo výrazně zkrátit dobu pro stahování her a aktualizací.

Přečtěte si také: PlayStation chystá DualSense V2 s výrazně delší výdrží

Dalším plusem modernějšího čipu WiFi je stabilita v oblastech, kde je více WiFi signálů. Pokud bydlíte v paneláku, kde má každý svou WiFi, tak by připojení mělo být stabilnější.

Podobné vylepšení bude také u Bluetooth. Sony má použít Bluetooth 5.1, což sice není nejnovější technologie (tou je Bluetooth 5.2), ale také jde o velký technologický skok ve srovnání s Bluetooth 2.1 v PS4 a Bluetooth 4.0 v PS4 Pro.

S informacemi o využití WiFi 6 a Bluetoothu 5.1 přišla brazilská stránka Technoblog, která se dostala k údajům.