Možná jste slyšeli/četli spekulace o technických potížích PlayStationu 5. Podle nich má next-gen konzole od Sony problém dosáhnout v některých hrách nativního rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Vývojáři mají údajně s tímto problémem bojovat a někteří se měli rozhodnout pro falešné 4K, tedy rozlišení 1440p nebo 1080p v upscale - obraz se roztáhne. Mezi nimi tvůrci Resident Evil 8. Za vše prý mohl méně výkonný hardware, na kterém se sice lépe programuje, ale má horší výkon než konkurenční Xbox Series X od Microsoftu. K tomu se internetem šířily ještě zvěsti, že PlayStation 5 bude dražší.

Spekulace pocházely od známého insidera s přezdívkou Dusk Golem (AestheticGamer), který pravidelně informuje o sérii Resident Evil. Někteří byli touto zprávou šokování, nedalo jim to a na informace od tohoto insidera si posvítili. A zjistili, že si Dusk Golem často vymýšlí, když jde o informace mimo Capcom. Sice se mu povedlo „uhádnout“ příchod osmého dílu Resident Evil a dodal i detaily, které se poté potvrdily, ale tentokrát šlápl hodně vedle a do své historky se zamotal natolik, že mu hráči začali klást technické otázky ohledně PS5. Na ty insider odpovídal vyhýbavě a skončilo to zablokováním fóra na serveru ResetEra.

Fanoušci se po tomto zjištění obrátili na vývojáře. Studio TeamKill Media odpovědělo téměř okamžitě a vzkázalo potěšující zprávu. U jejich nadcházející PS4 a PS5 hry Quantum Error je snadné dosáhnout na rozlišení 4K a 65-70 snímků za sekundu, a to bez velké optimalizace. K tomu dodávají, že jejich cílem je 4K a 60fps, nemají obavy, že by to PS5 nezvládla. To je další hřebíček do rakve kontroverzní fámy od Dusk Golema.

Přečtěte si také: Nová aktualizace systému vylepšila konzoli PlayStation 5

Jde o optimistické zjištění. Je ale nutné upozornit na jednu věc. TeamKill Media jsou nezkušení vývojáři, zatím udělali pouze Kings of Lorn: The Fall of Ebris a jejich Quantum Error nevypadá jako hra s prvotřídní grafikou. Budeme si muset počkat na Sony, až předvede své PlayStation 5 exkluzivity.

PlayStation 5 i Xbox Series X se na pulty obchodů chystají koncem letošního roku.