Sony se možná snaží, aby zážitky z hraní starých her na PlayStationu 5 byly ještě lepší. Dopomoci k tomu může podpora starých ovladačů z éry PS3. Nasvědčuje tomu nový patent podaný v červnu. Na jeho obrázku lze rozpoznat starý DualShock, Sony Media Remote, PS Mouse, PlayStation Move, EyeToy a paměťovou kartu.

Až na PS Move jde o zařízení, která se už dávno nepoužívají, respektive Sony je nevyužívá u PS4 a PS5. S příchodem nové podpory PlayStation Plus, která umožňuje streamovat staré hry z PS3 do PS4 a PS5 (dříve to bylo možné přes PS Now), může přicházet nová éra starých periferií.

Také je možné, že se Sony snaží o emulaci samotných her. Jak víme, PlayStation 3 je zapeklitý systém, který je pro společnost tvrdým oříškem. Z toho důvodu hry na nových konzolích nefungují přes emulaci, ale skrz streamování.

Na závěr je nutné upozornit na jednu věc. Jde pouze o patent. Mnoho patentů není uvedeno do praxe. Tady je zajímavé dodat, že už v dubnu novinář Jeff Grubb psal o emulaci her z PS3 na PS5, která ale bude nějakou dobu trvat. V té době s ním nesouhlasil youtuber ModernVintageGamer. Ten s odkazem na své zdroje poukázal na to, že Sony nemá zájem vytvářet nové technologie pro hraní starých PS3 her na PS5, protože by bylo nutné do funkce investovat miliony dolarů.