CD Projekt RED a Porsche lákají na vozidla v Cyberpunku 2077. Potenciální problémy PlayStationu 5 a odhalení levnější technologie než u Xboxu Series X. Přepínání postav AC: Valhalla.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Porsche v Cyberpunku 2077? Je to dost možné. Už dnes v šest večer se podíváme na novou ukázku zaměřenou na vozidla v Night City. Na přenos láká CD Projekt RED krátkým videem zaznamenávající jízdu na motorce. Mezitím se ale objevila zajímavá spekulace poukazující na spolupráci s německou automobilkou Porsche. Vše způsobily tweety Cyberpunku 2077 a samotné automobilky. Tak uvidíme, zda se dnes ve hře dočkáme Porsche.

- Assassin's Creed Valhalla vám dá možnost hrát buďto za mužskou, nebo ženskou verzi Eivor(a). Pokud si ale nejste úplně jistí tím, za jaké pohlaví chcete hrát, můžete nechat rozhodnout hru. Ta totiž podle „síly vzpomínek“ bude určovat, jestli budete hrát za ženu, nebo muže. I když zatím není úplně přesně jasné, jak to bude fungovat. Nicméně pevně si zvolit, a měnit, vaše pohlaví budete moci během hry.

- Hrajete early access verzi Baldur's Gate 3? Tak to pro vás mám jedno upozornění. Progres se nepřenese do finální verze hry, což zamrzí, když současný stav hry nabízí 25 až 30 hodin herní doby. Vývojáři mají v plánu zážitek postupně ladit, opravovat chyby a přidávat další obsah. Na druhou stranu, hráči budou motivováni plnou verzi projít od začátku do konce a vychutnat si ji se vším všudy až vyjde v plné verzi.

- Československý hit pro virtuální realitu má nově multiplayer. Studio Beat Games obohatilo Beat Saber ve verzích pro PC VR a Quest. Později se má dočkat i PSVR verze. Multiplayer podporuje až pět hráčů i soukromé bitvy, ale cross-play zatím nefunguje.

- Už by nikdo neměl pochybovat o Mass Effect Legendary Edition. Neoznámená hra obdržela rating od korejské agentury. Půjde o trilogii obsahující vylepšené první tři díly Mass Effectu. Dle spekulací vyjde 7. 11. Čekáme na oznámení od Electronic Arts.

- Kolik místa bude pro hry, aplikace, fotky a další data určeno na SSD disku PlayStationu 5? U devkit verze je to 620 GB, zjistila redakce Digital Foundry, což se neliší od spekulací. Ty před časem uváděly 640 GB. Digital Foundry také upozorňují na životnost integrovaného SSD disku. Když selže, bude nutné poslat konzoli do servisu, což bude problém zejména po vypršení dvouleté záruky. Hráči si budou moci úložiště jednoduše rozšířit, jen musejí počítat s vyšší cenou externího SSD disku. Také si všimli levnějšího provedení - vzhledu i technologií - ve srovnání s Xbox Series X. Sony se měla spolehnout na to, co funguje, zatímco Microsoft se snažil o inovace.

  • Series X má složitější a dražší hardware
  • PS5 má jednodušší a levnější základní desku
  • PS5 má konvenční chladič bez Vapor chamber (odpařovací komora)

- Včerejší aktualizace PlayStationu 4 způsobuje problémy a hráči si stěžují na změny. Firmware 8.0 provází chyby: někteří nemohou hrát online, jiní nevidí své přátele nebo se konzole spouští delší dobu a někomu se dokonce po aktualizace PS4 vypne. Jsou tu také stížnosti na nový systém zpráv, nemožnost vytvářet soukromé události a majitelům se nelíbí ani změny v systému pro pozvání hráčů na party.

- Marvel's Avengers nově podporuje technologii DLSS od Nvidie. Aktualizace se dočkal i Wolfenstein: Youngblood, Ten nyní podporuje DLSS Ultra Performance Mode pro hraní až v 8K. Update se postaral také o lepší optimalizaci hry.

- Dnes o půl šesté budeme znát výherce velké cosplay soutěže Cyberpunku 2077. Zatím se můžete podívat na ty, které o první místo soutěží. Jde o vskutku povedené kousky. Co říkáte?

- Taktická akce Sniper Elite 4 vyjde 17. 11. letošního roku na Nintendo Switch. V prodeji bude fyzická i digitální edice. Série po celém světě prodala více než 20 milionů kusů a na Switchi se čtvrtý díl zasazený do druhé světové války pochlubí lokálním multiplayerem a samozřejmostí je podpora HD rumble a Pro Controlleru.

- PS5 bude podporovat témata. Předčasně to odhalili tvůrci asymetrického hororu Dead by Daylight přímo v popisku na PlayStation Store. Ti chystají exkluzivní témata Stranger Things pro PS5 verzi Dead by Daylight. Podle nich bude možné přizpůsobit vzhled hlavního menu. V současné době nevíme, zda bude kompatibilní současný katalog témat z PS4.

- Streamer si vylepšil zážitek při hraní Dark Souls 3. Akční hardcore RPG vylepšil dvěma režimy. Při obtížnosti Easy je postříkán umělou krví pokaždé, když jeho postava zemře, zatímco při Hard je na něj krev stříkána pokaždé ráně od nepřítele.