PlayStation 5 mohla být menší. Sony měla možnosti, které by umožnily navrhnout menší konzoli, to by ovšem stoupla její výrobní cena. Velikost této konzole určuje velký chladící ventilátor, který se stará o chlazení obou stran základní desky. Zároveň není tak hlučný jako u současných modelů PlayStationu 4 (a PS4 Pro).

S informací se pochlubil hlavní inženýr PS5. Yasuhiro Otori v rozhovoru s Nikkei’s Xtech potvrdil, že ventilátor ovlivnil finální vzhled konzole. Kdyby se v Sony rozhodli pro dva menší ventilátory (na obou stranách konzole), tak by konzole mohla být menší, ale současně by vzrostly náklady. Navíc by bylo složitější celou architekturu vytvořit. Tím pádem by prodejní cena byla vyšší.

V Sony vsadili na efektivnější řešení s jedním velkým ventilátorem, který by měl PlayStation 5 uchladit. To potvrzují japonští hráči, kteří si next-gen konzoli vyzkoušeli. Ti si pochvalovali, že PS5 je tichá ve srovnání s PS4.

Už tedy víme důvod, proč je PlayStation 5 široká více než 15 palců (přes 38 centimetru).

Při této příležitosti se hodí připomenout nedávné video, v němž Yasuhiro Otori ukázal PS5 zevnitř, včetně všech vnitřností. Uvidíte jednotlivé komponenty a technologie, včetně odvodu tepla. Horký vzduch konzole odvádí jak zepředu (z otvoru po stranách černé části), tak i zezadu. Z toho důvodu není problém umístit konzoli svisle nebo vodorovně.

Přečtěte si také: Podívejte se zblízka na PlayStation 5 i na střeva konzole

PlayStation 5 se v Evropě a České republice začne prodávat od 19. 11. letošního roku, ovšem hry a příslušenství budou k dostání již od 12. 11. To je současně den, kdy vyjde konzole ve Spojených státech amerických, Kanadě a dalších vybraných zemích.