Sony na začátku loňského roku potvrdila, že bude svou virtuální realitu podporovat i na PlayStationu 5. Tuhle pro všechny majitele PlayStation VR jednoznačně dobrou zprávu v červnu přímo potvrdil mluvčí japonské společnosti. V tu chvíli žádný majitel PlayStation headsetu pro virtuální realitu nepochyboval, že Sony přijde s nějakým chytrým, přijatelným řešením do doby, než na scénu teoreticky přijde PS VR 2. Podle posledních informací a vyjádření ale vychází najevo, že ve virtuální realitě si zahrajete jen starší hry díky zpětné kompatibilitě, případně i tituly nové, ovšem jen ty, u kterých se vývojáři rozhodli vydat hru i na starší konzole. Nejbližší hry, kterých se toto rozhodnutí dotkne, je Hitman 3 a PS5 verze No Man’s Sky.

Magazín Upload.com, který se přímo zabývá virtuální realitou, se na situaci kolem Hitmana 3 ptal přímo Sony a od mluvčího společnosti obdržel dosti jednoznačnou odpověď: „Pokud si chcete zahrát nové hry ve virtuální realitě, musíte si danou hru pořídit v PS4 verzi, protože PS5 tituly nebudou PS VR vůbec podporovat.“ Naznačil také, že zatím nebyla ohlášena žádná hra na PS5, která by virtuální hru přímo podporovala a že ani v budoucnu není žádná v plánu.

Přečtěte si také: Představena next-gen verze No Man's Sky

Stejná situace jako u Hitmana nastala u No Man’s Sky. Hello Games sice chtějí titul dostat hlavně k novým hráčům či prvním majitelům konzolí PlayStation 5, ale virtuální realita nebude na PS5 k dispozici.

Sony se snaží zbavit problémů a řešení této situace nechalo na jednotlivých vývojářích. Ti se samozřejmě snaží vyjít zákazníkům vstříc, a proto začali hráčům nabízet zdarma upgrady her pro nové systémy. Takže pokud vlastníte PS4 verzi No Man’s Sky, můžete ji vylepšit na verzi pro PS5 bezplatně. U Hitmana 3 můžete udělat to samé pouze u digitální kopie, pokud vlastníte kopii fyzickou, máte smůlu.

Ve výsledku to vypadá tak, že pokud budete chtít hrát ve VR na PS5, budete muset mít nainstalované obě verze hry najednou, spouštět je zvlášť a vzájemně mezi sebou ukládat progres – jde to vůbec?. UploadVR.com se ve svém článku zmiňuje také o možnosti downgradovat svou hru neboli udělat ze hry na PS5 hru na PS4. To podle Sony zůstává čistě na rozhodnutí vývojářů.

Majitelé PS VR se těšili, že s nástupem PS5 si budou hry ve virtuální realitě užívat v lepší kvalitě. Nyní to ale vypadá, že si budou muset počkat. Jim Ryan, šéf Sony Interactive Entertainment, minulý týden pro Washington Post totiž potvrdil, že hraní ve virtuální realitě je pro Sony stále velmi důležité a určitě ho nezatracují. Naznačil také, že Sony vidí VR jako technologii, která se naplno rozvine až v budoucnosti. Tato jeho slova mají význam dosti jasný. Velmi jednoduše znamenají něco ve smyslu: Nebudeme vydávat VR hry na PS5 teď, počkáme na budoucí verzi PS VR, která bude ve všech směrech dokonalejší a pak to s virtuální realitou pořádně rozbalíme. Otázkou je, kdy to bude. Zdá se, že si minimálně několik let počkáme.

Sony ale určitě nepřestane vydávat VR hry úplně, protože by si tím podřezávala vlastní větev. Přece jenom PlayStation VR vlastní kolem pěti milionů uživatelů a ty by tímto krokem moc nepotěšili. Fanoušci PlayStationu se tak určitě nemusí bát, že by PlayStation VR dopadl jako Kinect, se kterým je už bohužel definitivní konec ve světě her, ale pohybový senzor od Microsoftu se využívá v technologických, výzkumných a vzdělávacích segmentech.

Nezapomeňte také, že pro fungování PlayStation VR na PS5 je nutný speciální adaptér. O něj si můžete zažádat a Sony vám do zdarma pošle.