Společnost AMD připravuje konkurenci pro DLSS od Nvidie. Technologii FidelityFX Super Resolution by mohly podporovat všechny grafické karty s architekturou RDNA. Na té jsou postavené i grafické čipy v konzolích PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Technologie Deep Learning Super Sampling (DLSS) od Nvidie se nachází ve své druhé verzi a pomáhá majitelům grafických karet GeForce RTX udržet vyšší frekvenci snímků za sekundu ve hrách s ray-tracingem.

AMD ukázalo svou technologii včera. Během představení grafické karty AMD Radeon RX 6700 XT byl ukázán Resident Evil Village s ray-tracingem a FidelityFX. Tím společnost potvrdila, že technologie je připravena, minimálně pro počítače.

Přečtěte si také: AMD přináší kartu Radeon RX 6700 XT

Specializovaný hardwarový kanál LinusTechTips na YouTube odhaduje, že AMD nenechá FidelityFX Super Resolution pouze pro jednu svou špičkovou grafickou kartu, ale bude cílit na všechny karty s architekturou RDNA, včetně těch uvnitř next-gen konzolí.

Technologie od AMD je založena na strojovém učení. Stejně to udělala Nvidie. Jak se ale ukázalo, Nvidie od první verze DLSS ušla pořádný kus cesty. Tak uvidíme, jak se bude dařit první verzi FidelityFX. Není ale pochyb o tom, že konzolím i počítačům by tohle pomohlo.

JAK FUNGUJE DLSS?

Co všechno dnes ovládá umělá inteligence? Možná to nevnímáte, ale A.I. je stále schopnější. Za poslední dva roky jsme díky ní ušli jako lidstvo velký krok kupředu, až se jí celá řada lidí dokonce začala bát.

Díky neuronové síti lidé mohou trénovat takzvané modely teoreticky na cokoliv. NVIDIA si řekla, že zkusí vytrénovat své grafické karty, aby doslova odhadovaly obraz ve vysokém rozlišení. A světe, div se. Ono to vyšlo!