Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- EA přidává tři další hry do knihovny Origin Access Premier. Tentokrát se můžete těšit na sportovní titul AO Tennis 2, starou střílečku Medal of Honor: Airborne a úspěšnou strategii Warhammer 40,000: Mechanicus.

- V nedávném rozhovoru s Frogwares, tvůrci The Sinking City, padly i otázky ohledně nové generace konzolí a odpovědi vedoucího marketingového týmu Sergeye Oganesyana byly poměrně zajímavé. Řekl, že moderní SSD disky PlayStationu 5 a Xboxu Series X jim usnadní dost práce, ale pokud jde o hraní při 60fps je trochu skeptický kvůli náročné optimalizaci zejména u menších studií.

- Podle nejnovějšího úniku se mají předplatitelé PlayStation Plus v nadcházejícím měsíci těšit na akční open-world adventuru Dying Light od Techlandu a hardcore akční RPG Dark Souls Remastered od FromSoftware. Zda tomu tak skutečně bude se dozvíme ve středu odpoledne.

- Paradox Interactive a Double Eleven oznámili bezplatnou aktualizaci pro Prison Architect. Tato aktualizace s názvem Cleared for Transfer bude dostupná na PC již 14. 5. a přinese spoustu novinek jako převody vězňů, zvláštní oprávnění, hodnocení dalších pokojů, vlastní bezpečnostní sektory nebo nové akce a vylepšení. Paradox také oznámil, že převzal odpovědnost za publikování Prison Architect na Xbox One, PlayStation 4 a Nintendo Switch a byl potvrzen příchod budoucích rozšíření i na tyto platformy.

- Spuštění multiplayerové vesmírné střílečky Project Genesis v předběžném přístupu bylo odloženo. Budeme muset čekat do 22. 5. 8 Circuit Studios vysvětlilo, že jim to umožní vyřešit kritické problémy a přidat další funkce. Kromě toho tvůrci oznámili, že zveřejnili originální soundtrack zcela zdarma na Steamu, Spotify a dalších platformách.

- Ještě den a několik hodin máte na to koupit si Alien: Isolation na Steamu se slevou 95 procent za 1,85 euro.

- Vývojáři z Joy Way nám předvedli jejich nový projekt v podobě VR parkur hry Stride, která se nechala inspirovat Mirror’s Edge. Měla by vyjít již toto léto na Steam, Oculus a Viveport a vypadá dosti slibně. Sice je stále ve fázi vývoje, ale i tak se jeví jako skvělá hra. Nejvíce se Stride vyznačuje svým pohybovým systémem, který může být úžasný i hrozný, to se teprve uvidí.

- Sony Santa Monica nedávno zveřejnila nový seznam volných pracovních míst, ve kterém uvádí, že hledají nového hlavního spisovatele. Může se jednat o pracovní místo pro God of War 5 nebo úplně jiný projekt. Cory Barlog, kreativní ředitel studia, v minulosti naznačil, že chce pracovat na novém sci-fi titulu, takže je možné, že je to právě on. To se však nedozvíme dříve, než nám to samotní vývojáři oznámí.

- Nejnovější údaje z německého herního průmyslu ukazují, že trh v loňském roce vzrostl o 6 % na 6,2 miliardy eur. Hardwarové údaje zůstaly relativně stejné. Meziročně klesly pouze o 2 % na 2,4 miliardy eur. Celkové tržby za software však vzrostly o 11 % na 3,9 miliardy eur. Výdaje na nákupy ve hrách vzrostly o 16 % na 2,3 miliardy eur a výnosy z online služeb vzrostly o 31 % na 461 milionů eur. Pokud jde čistě o nákupy her, klesly o 3 % na 1,05 miliardy eur, zatímco předplatné jednotlivých titulů kleslo meziročně o 10 % na 113 milionů eur.

- ZeniMax Online Studios, které je podepsáno za Eleder Scrolls Online, má zajímavou posilu. Do týmu se přidal Colin Campbell, který v minulosti pracoval na Star Wars: Battlefront II, Star Wars Jedi: Fallen Order, Mass Effect: Andromeda a Kingdoms of Amalur: Reckoning. U ZeniMaxu se stal vedoucí level designérem nové značky. Podle tvůrčího ředitele Bena Jonese bude mít Campbell na novou hru velký dopad.